Potpisan Sporazum o suradnji Sveučilišta u Splitu, KBF-a i Splitsko-dalmatinske županije

Rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i dekan Katoličko bogoslovnog fakulteta prof.dr.sc. Mladen Parlov potpisali su Sporazum o suradnji. Potpisivanju je nazočio prof.dr.sc. Ivan Bodrožić, voditelja Istraživačkog centra KBF-a Hieronymianum – Centar za proučavanje života i djela svetog Jeronima, a buduća suradnja odnosit će se upravo na zajednička nastojanja da Dalmacija, odnosno Split postane međunarodni centar za istraživanje bogate sakralne, književne i umjetničke baštine sv. Jeronima zaštitnika kako naše Županije, tako i studenata i znanstvenika.

Županija upravo na dan Sv. Jeronima obilježava svoj dan i vezano za to smo pokrenuli čitav niz aktivnosti, stoga smo zahvalni Sveučilištu i KBF-u što su pokrenuli Centar za proučavanje života i djela svetog Jeronima, naročito kada znamo da je njegov voditelj profesor Bodrožić najveći svjetski poznavatelja života i djela našeg zaštitnika. On se uključio u naše aktivnosti, a nama je upravo trebao takav znanstveni pristup kroz sveučilišni Centar – kazao je župan Boban ističući kako će se tijekom čitave godine različitim manifestacijama i kulturnim događanjima obilježavati 1600 godina od smrti sv. Jeronima. Tako će se u travnju održati promocija knjige o sv. Jeronimu u Splitu i Mostaru, u svibnju u Vatikanu će se predstaviti knjiga te znanstveni radovi prof. Bodrožića, a u rujnu će u sklopu posjeta Jeruzalemu Županija na Sionu u bazilici Marijina Usnuća postaviti i spomenik Sv. Jeronimu .

Rektor Ljutić je zahvalio županu na potpisanom Sporazumu koji predstavlja kontinuitet u suradnji Sveučilišta i Županije koja kroz različite projekte i aktivnosti  značajno podupire i rad sastavnica, što naposljetku pomaže Sveučilištu da napreduje i održava se visoko na ljestvici najboljih Sveučilišta.

Jedan od važnijih projekata u organizaciji Županije je i ovaj koji ima svoju duhovnu komponentu, a uz koji će usko biti vezane i aktivnosti Centar za proučavanje života i djela svetog Jeronima pod vodstvo prof. Bodrožića kojem sam zahvalan što se vratio kući u Split. Zahvalan sam i dekanu profesoru Parlovu koji je smogao snage da iznjedrimo još jedan Centar pri KBF-u, za kojeg vjerujemo da će ubrzo prerasti u Institut. Mislim da se imamo s čim ponositi jer imamo kvalitetne ljude, veliku intelektualnu snagu  i ovakvim zajedničkim aktivnostima šaljemo poruke našim mladima da se ugledaju i ostanu ovdje jer i odavde mogu dotaknuti vrhove svijeta - kazao je rektor Ljutić.

Dekan splitskog KBF-a, prof. dr. sc. Mladen Parlov je govorio o nemjerljivom doprinosu svetog Jeronima izgradnji europske kulture, a posebno  hrvatske kulture.

 - Zapravo se ne može govoriti o hrvatskoj kulturnoj, duhovnoj i umjetničkoj baštini bez svetog Jeronima.  Zahvaljujem rektoru što nam je pomogao da vratimo prof.dr.sc. Ivana Bodrožića na splitsko sveučilište. Cilj nam je od Centra stvoriti svjetsko središte za istraživanje djela i misli svetog Jeronima - zaključio je prof. Parlov.

Voditelj Centra prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić  govorio je pak  o potrebi proučavanja života i djela sv. Jeronima Dalmatinca, te je pohvalio inicijativu Županije da se  obilježit 1600-ta godišnjica smrti ovoga velikana, zaštitnik sviju onih koji ga štuju, a na nama svima je da ga brendiramo kao svoga te da preko njega promoviramo vlastiti vjerski i nacionalni identitet.

- Kada povučemo nit od sv. Jeronima do hrvatskog glagoljaštva, preko Marulića kao oca naše književnosti do don Frane Bulića velikog znanstvenika i arheologa predstavlja mi izuzetnu čast što, kao voditelj Centra, mogu nastaviti ovo djelo na kojemu su kroz povijest mnogi radili. Jeronim je bio veliki znanstvenik, teolog, egzeget i književnik. Želja nam je osvježiti njegovo djelo u našem narodu i kulturi, te postaviti našu Županiju kao središte istraživanja o sv. Jeronimu. U Centru želimo, koliko to bude, moguće objaviti sva Jeronimova djela u znanstvenom ruhu. Također, želja nam je u našem gradu imati međunarodne simpozije Hieronymiana  svakih dvije do tri godine, a koji će se baviti istraživanjima svetog Jeronima– kazao je prof. Bodrožić dodavši kako će Centar  surađivati s muzejima, osmišljavati radionice za djecu i studente te izrađivati kratke edukativne dokumentarne filmove.