Rektor Ljutić poručio studentima stručnih studija da završetkom studija stječu visoku stručnu spremu

U povodu reakcije studenata stručnih studija na odluku Ustavnog suda o ukidanju odredbi Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i njihove bojazni da im stečene kvalifikacije neće biti vrednovane kao visoka stručna sprema rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić kazao je kako nema nikakvog razloga za strah.

- Jasno je da svi koji završe stručne studije imaju visoku, a ne srednju stručnu spremu i mogu se natjecati za sva radna mjesta u skladu sa svojim kompetencijama. Sve je to, dakle, visokoobrazovani kadar - ističe prof.dr. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu.

Prof. dr. Stipan Janković, voditelj Odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, koji je bio i član Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, dobro je upoznat s tom problematikom i kaže kako sveučilišni i stručni studiji nisu isti (sveučilišni imaju i duplo više nastavnih sati, a njihovi studenti stječu i veće kompetencije, kaže on), ali da rezultiraju istim brojem ECTS bodova. 

- Ni govora o tome da će osobe s diplomom stručnog specijalista biti na razini srednjoškolaca – istaknuo je prof Janković.

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/studenti-strucnih-studija-strahuju-da-ce-im-diplome-biti-bezvrijedne-rektori-vodecih-hrvatskih-sveucilista-tvrde-sve-je-to-visoka-strucna-sprema-1024949