Samostalna izložba akademskog slikara Damira Facana-Grdiše u Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac"

Samostalna izložba akademskog slikara Damira Facana-Grdiše naziva "Konfrontacija prostora" otvorit će se u srijedu, 1. srpnja, u 20 sati u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“, R. Boškovića 31. 

Zbog epidemiološke situacije uz preporučeno poštivanje mjera sam čin otvorenja održat će se na otvorenom prostoru ispred Galerije. Autor će se ovom izložbom prvi put predstaviti splitskoj publici s ukupno 14 radova na temu mora i urbanih veduta izvedenih u tehnici akvarela. Radi se o radovima velikih dimenzija nastalih u proteklih pet godina. Sam naziv izložbe, Konfrontacija prostora, referira se na odnos prostora unutar pojedine slike, a kroz vlastiti slikarski rukopis i vlastiti pristup tehnici akvarela Damir Facan - Grdiša gradi zadivljujuću atmosferu slike koju postiže nizanjem slojeva boja i gradacijom tonova. 

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol. U glazbenom dijelu otvorenja nastupit će violinist Luka Jadrić. Izložba je realizirana uz potporu Grada Splita i Ministarstva kulture, a ostaje otvorena do 14. srpnja 2020. 

Iz predgovora izložbe Sonje Švec-Španjol: 
More kao elementarna sila prirode često svojim zastrašujućim razmjerima izaziva strahopoštovanje kod pojedinca. Mnogi umjetnici, od samih početaka povijesti umjetnosti pa sve do danas, uzimaju more kao polazište za studij, analizu i podlogu za ostvarenje određene vizije svjetlosti i atmosfere u pojedinom mediju. Bilo da je riječ o bonaci u suton, kada se prelijevajuće boje neba zrcale na uljanoj površini mora, ili o nepredvidivoj oluji nemjerljivih razmjera gdje je pojedinac prepušten čistoj milosti sudbine, sve mijene morske površine, ali i njezinih dubina interpretirane su u mnogim remek-djelima svjetske povijesti umjetnosti. 
Damir Facan-Grdiša istražuje aspekte doživljaja tradicionalnih tema u slikarstvu uzimajući psihologizaciju mora s jedne strane i sociološki aspekt grada s druge strane. Dva likovno, karakterno i značenjski posve suprotna motiva umjetnik uzima kao polazište pri razradi likovnih elemenata u području krajnje reducirane figurativnosti. Djela čiji je sadržaj oblikovan strukturama sazdanim od niza ponavljajućih elemenata realizirana su u tehnici akvarela, pri čemu svježina, sjaj i svjetlost definiraju atmosferu pojedinog rada. Svakoj slici prethodi skica neophodna za jasnu definiciju prostora i pomnu razradu planova unutar kompozicije. Istraživanje na površini papira odvija se paralelno u dva ključna područja: kompozicija i svjetlost. Matematičkom redukcijom ostvaruje se raster ponavljajućih planova i ritma koji je povremeno obogaćen "partističkim titrajem", odnosno uplivom druge boje ili linije drukčijeg karaktera. Akvarel, kao tehnika obojane svjetlosti, ne javlja se u potpunoj slobodi razlivene transparentne materije već prati karakter tankoćutne britkosti crteža te preciznom kontrolom i beskrajnom strpljivošću autora nastaje pojedini val nizanjem i do 15 tonova jedne boje. Oblikovanjem formi principom nizanja tonova zadržava se intenzitet boje i oblika na velikim formatima, a kontrast najsvjetlijih i najtamnijih tonova omogućuje utjelovljenje metafizičke ljepote svjetlosti i sjajnosti koja izbija iznutra. (…) 

O autoru: 
Damir Facan-Grdiša diplomirao je na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ive Friščića. Od 1998. godine radi kao samostalni umjetnik, izlaže i surađuje s više izdavačkih kuća koje objavljuju njegove ilustracije. Uz slikarstvo, Facan-Grdiša radi i kao vanjski suradnik Restauratorskog zavoda Hrvatske, a od 2000. godine i kao samostalni licencirani restaurator za zidno slikarstvo.

 

Vezani dokumenti