Osigurano prvo financiranje za Znanstveno–inovacijski centar Sveučilišta u Splitu

Deset ugovora za istraživanje, razvoj i inovacije kojima se hrvatskim visokoškolskim ustanovama dodjeljuje oko 43 milijuna kuna bespovratnih sredstava potpisano je u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu.

Sveučilište u Splitu sklopilo je ugovor kojim će se osigurati 7,9 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije i prve troškove za Znanstveno-inovacijski centar (ZIC) koji se planira izgraditi i opremiti unutar Kampusa. Konačna investicija procijenjena je na okvirno 67 milijuna i njeno financiranje očekuje se u narednom programskom razdoblju Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

„ZIC će biti istraživačko i eksperimentalno razvojno središte s misijom skaliranja istraživanja, tj. zatvaranja ciklusa od temeljnih istraživanja, primjenjivih istraživanja i razvoja do tržišno potvrđenih inovacija.“, istaknula je na potpisivanju prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i inovacije.

Misija ZIC-a razvijena je s obzirom na kapacitete i resurse Sveučilišta, globalne mega-trendove i dugoročni plan istraživanja koji je usmjeren na rješavanje društvenih izazova u području energije, okoliša, hrane, zdravlja, sigurnosti, povezanosti te ima za cilj održivu, kružnu i plavu ekonomiju. Objedinjavanje znanstveno-istraživačkih aktivnosti podrazumijeva centraliziranje upravljanja i podrške, okupljanje postojeće opreme i resursa, te stvaranje preduvjeta za budući razvoj IRI djelatnosti i podizanje međunarodne konkurentnosti Sveučilišta u Splitu.

Sredstva se dodjeljuju iz poziva „Priprema IRI infrastrukturnih projekata“ koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.“, a omogućit će visokim učilištima dogradnju prostora za razvoj znanosti i financiranje projekata i nabavu vrhunske opreme za laboratorije.
 

 

Izvor:

MZO, Hina