Otvorena izložba „Konfrontacija prostora“ akademskog slikara Damira Facana-Grdiše

Izložba pod nazivom „Konfrontacija prostora“ akademskog slikara Damira Facana-Grdiše otvorena je 1. srpnja u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“. 

Izložbu i autora predstavila je Helena Trze Jakelić, voditeljica Galerije, istaknuvši kako se radi o posebnim autoru i  radovima u tehnici akvarel, budući da ih izvodi u velikim formatima, što bas i nije tipično za ovu tehniku. Konfrontacija  prostora, referira se na odnos prostora unutar pojedine slike, a kroz vlastiti slikarski rukopis i vlastiti pristup tehnici akvarela Damir Facan - Grdiša gradi zadivljujuću atmosferu slike koju postiže nizanjem slojeva boja i gradacijom tonova. Odabirom dva različita motiva mora i urbanih veduta , ujedno koristi dva različita istraživačka pristupa izrade unutar pojedinog rada.  Na morskim istražuje nesvjesno, samotno koristeći  hladne tonove plave za postizanje uskovitlane morske površine u kojima se javlja u središtu brod kao jedini figurativni element oko kojeg se gradi površina kao svojevrsni prijelaz iz realnog u apstraktno. Na prikazima urbanih veduta  istražuje i gradi  sociološki aspekt urbanog konfliktnog prostora.  Na kraju je Trze Jakelić izlaganje završila rečenicom  iz  teksta kataloga  izložbe  kustosice  Sonje Švec  Španjol, koja nije mogla nazočiti otvaranju:
 „(…)Damir Facan-Grdiša  pomnim, strpljivim i krajnje minucioznim pristupom gradnji pojedine kompozicije zapravo oblikuje vlastitu distopijsku sliku društva i vremena u kojem živimo, a naša percepcija ponuđenog sadržaja ovisi o vlastitoj osviještenosti života koji nas definira.“  
Nakon voditeljice galerije Damir Facan Grdiša zahvalio se organizatoru Sveučilištu u Splitu, kao i publici,  nakon čega je i otvorio izložbu. U glazbenom programu sudjelovao je violinist Luka Jadrić.  

Izložba je realizirana uz potporu Grada Splita i Ministarstva kulture bit će otvorena do 14. srpnja za sve posjetitelje radnim danom u vremenu od 9 do 12 sati i od  17 do 20 sati.