Studenti do stana u Splitu preko dva klika na Oglasniku Studentskog centra

Studentski centar u Splitu i Ured za studentski standard Sveučilišta u Splitu su odlučili pomoći i studentima u potrazi za smještajem te privatnim iznajmljivačima, a sve u svrhu podizanja studentskog standarda za sve one koji studiraju na splitskom sveučilištu.
Otvorena je web-aplikacija na adresi oglasnik.scst.hr na kojoj svi privatni iznajmljivači mogu oglasiti svoj stan za najam studentima. Za najmodavce je oglas besplatan i nema plaćanja provizije agencijama za nekretnine. Plaćanje iste provizije zaobilaze i studenti uz garanciju da stan neće trebati napustiti u jeku ispitnih rokova. Najmodavci preko par klikova kreiraju oglas uz samostalno određivanje cijene te mogućnost prilaganja fotografija stana. S druge strane student preko aplikacije uz upotrebu određenih filtera može jednostavno pronaći stan s odgovarajućom cijenom i u željenom kvartu. A svi oni koji traže cimera ili cimericu također pomoć mogu naći koristeći ovu aplikaciju.

Studentski centar i Sveučilište u Splitu brinu o studentskom standardu i u skoroj će budućnosti određivati uvjete iznajmljivanja kako bi se zaštitili i student i najmodavac. Radi se i na izradi pravilnika ponašanja studenata u iznajmljenim stanovima i nadogradnji aplikacije koja će sustavno provoditi kontrolu kvalitete smještajnih kapaciteta.

Naime, na Sveučilištu u Splitu studira nešto više od 20.000 studenata i najbolje je rangirano hrvatsko sveučilište na najuglednijoj svjetskoj ljestvici visokih učilišta World University Rankings. Spoj mediteranske klime, bogate kulturne baštine i vrhunskog obrazovanja sve veći je mamac kako za domaće, tako i za inozemne studente. Prošla je sezona u turističkom smislu bila jako uspješna za grad Split. Milijun turista ostvarilo je 2,8 milijuna noćenja što je Split smjestilo na visoko četvrto mjesto po broju ostvarenih noćenja. Smještajni kapacitet jako je bitna stavka za obje spomenute grane. Hoteli u Splitu nude približno 5.000 kreveta turistima. Studentski domovi Bruno Bušić i Franjo Tuđman te hostel Spinut nude nešto više od 1.200  kreveta studentima što je nedovoljno na ukupan broj studenata i gotovo 800 studenata ostane svake godine bez mjesta u domu. Činjenica je da Splitu ima nedovoljno hotela i studentskih domova pa je nastala velika navala na privatni smještaj. Upravo je tu došlo do velikog nesrazmjera dviju grana jer je broj apartmana u Splitu i okolici premašio 4.000 te je gotovo 35.000 kreveta namijenjeno isključivo turistima. Najmodavci su zaključili kako je lakše zaraditi u tri mjeseca sezone, nego li imati podstanare cijelu godinu. Jako je malen broj stanova ostao za dugoročan najam i brojni su studenti osuđeni na prerano napuštanje stanova zbog turističkih ambicija najmodavaca. Bilo je pitanje vremena kada će se taj nerealan i neodrživ sustav urušiti. Ekonomski šok prouzrokovan korona virusom resetirao je sustav iznajmljivanja na tvorničke postavke i sada je potrebno sustav graditi pametnije. Privatni iznajmljivači su se iz prve ruke uvjerili da turizam ne smije biti jedina grana na kojoj sjede jer ova će turistička sezona očito biti nedovoljna za cjelogodišnji opstanak.

U svrhu promocije ove web-aplikacije snimljen je i video: https://youtu.be/ZEYHHEQbqWk.