Samostalna izložba Ane Vivode u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac

Samostalna izložba Ane Vivode pod nazivom Odnosi uzajamnosti otvorit će se u četvrtak ,  17. rujna  u  20 sati u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac. Umjetnica će prezentirati radove koji se međusobno organski nadovezuju i tek objedinjenim predstavljanjem omogućavaju uvid u različite aspekte autoričinog interesa, kao i kritičku valorizaciju rada. Ciklus Odnosi uzajamnosti je kombinacija digitalnog tiska, olovke i akrila koji se bavi pitanjem ženskog identiteta kroz portrete žena četiriju generacija autoričine obitelji. Integralni dio ciklusa je audiozapis međusobnih razgovora i glasova ženskih članova obitelji.

Izložbu će, uz prisustvo autorice  predstaviti kustosica izložbe povjesničarka umjetnosti Marina Petit. Izložba je realizirana  uz potporu Grada Splita i Ministarstva kulture RH, a ostaje otvorena do 6. listopada 2020.

Prilikom dolaska u Sveučilišnu galeriju molimo sve posjetitelje da nose zaštitne maske te da se drže propisane fizičke distance od 2 metra. Na samom ulazu u Galeriju  postavljeno je dezinfekcijsko sredstvo za ruke te molimo sve naše drage  posjetitelje da prilikom dolaska i odlaska iz Galerije dezinficiraju ruke.

Iz predgovora  kataloga izložbe kustosice  Marine Petit   

(…) Instalacijom Odnosi uzajamnosti i popratnim izloženim knjigama umjetnika, Ana Vivoda vrlo uspješno traga za ženskim kodovima unutar obiteljske matrice, iskoracima u slobodne izvedbe identiteta kroz različite osobne odluke i odabire koje nas, kao žene, određuju i stvaraju ono što zaista jesmo. Multimedijalnim ciklusom Odnosi uzajmnosti, Ana Vivoda se suptilno i rafinirano bavi aktualnom tematikom ženskih prava te se novim ciklusom pozicionira kao jedna od najznačajnijih grafičkih umjetnica u zemlji. Naime, umjetnica je prostor već počela promišljati postavom ciklusa Tragovi, a sada je isti uvjetovan zvukom i glasovima koji nam otvaraju jednu novu percepciju radova. Kombinacijom različitih tehnika i definitivnim iskorakom u područje grafičke instalacije stvara kompleksan narativ koji proširuje granice grafičkog medija. 

O autorici:

Ana Vivoda, rođena u Rijeci 1979. godine, diplomirala je na Odsjeku za likovne umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te je završila poslijediplomski studij (Project Studies) na Royal University College of Fine Arts u Stockholmu u Švedskoj i doktorirala na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao izvanredna profesorica na Sveučilištu u Zadru, Odjelu za nastavničke studije u Gospiću.

Priredila je brojne samostalne izložbe (Rijeka, Madrid, Zagreb, Pula, Lošinj, Niš) i sudjelovala na više od stotinu pedeset međunarodnih izložbi. Ana Vivoda je dobitnica brojnih nagrada i priznanja: Nagrada Kabineta Grafike HAZU na 3. hrvatskom trijenalu grafike, Nagrada 52. zagrebačkog salona, Nagrada Međunarodnog bijenala grafike Splitgraphic, Španjolska, nagrada 2. međunarodnog natječaja za suvremenu grafiku, Bilbao, Španjolska, Posebno priznanje žirija, Međunarodni bijenale grafike Jose Guadalupe Posada, Meksiko, Posebno priznanje Print Award Carmen Arozena, Španjolska, Nagrada Grafičke zbirke NSK na 5. hrvatskom trijenalu crteža i mnogih drugih.