Rektor Ljutić sudjelovao na okruglom stolu Udruženja europskih sveučilišta - European University Association (EUA)

Okrugli stol sveučilišnih čelnika organizacije The European University Association EUA pod nazivom “Europe’s Universities 2030: towards EUA’s vision for the future (Europska sveučilišta 2030. godine: prema EUA viziji budućnosti” održan je 11. rujna putem aplikacije Zoom. 

Na skupu je sudjelovao prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, koji je zajedno s čelnicima institucija članica EUA-e podijelio stavove i ideje o tome kako bi europska sveučilišta trebala izgledati za deset godina.

Uz uvodno izlaganje Michaela Murphyja, predsjednika EUA, u prvom dijelu panela, naglasak je bio na prepoznavanju ključnih faktora nužnih za razvoj, utjecaj pandemije COVID-19 na funkcioniranje sveučilišta, razmatranju sveučilišta i njihove misije danas i sutra, njihovoj povijesnoj ulozi te promjenama koje su neminovne u novom desetljeću, kao i predstavljanju ideja za budućnost. Također, pozornost je posvećena tome kako ostvariti viziju i što bi trebalo učiniti na razini sveučilišta i javnih politika, na lokalnoj i europskoj.
- Danas se borimo s učincima pandemije COVID-19, no u budućnosti to može biti i nešto drugo. Na Sveučilištu u Splitu smo odlučili da će se nastava odvijati na uobičajen način, uz poštivanje svih mjera predostrožnosti. Sveučilišta nisu samo mjesta gdje se prenose znanja, ona su važna za neposrednu socijalnu interakciju između studenata, kao i studenata i profesora, što ne može zamijeniti nijedan oblik nastave na daljinu – ustvrdio je u raspravi rektor Ljutić. Isto tako je naglasio kako je cilj sveučilišta diseminacija znanja, a splitsko sveučilište se otvorilo prema svojoj lokalnoj zajednici  nudeći mladim ljudima perspektivu i mogućnosti obrazovanja, o čemu svjedoči studij Hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj. Istaknuo je i kako je budućnost sveučilišta u Europi umrežavanje i razmjena spoznaja i ideja, o čemu svjedoči projekt Europskih sveučilišta, u kojem i mi sudjelujemo kao član alijanse Europsko sveučilište mora SEA-EU.
- Znanost i istraživanja naših profesora su temelj za kvalitetan prijenos znanja studentima. A posljedično, pozicioniranje sveučilišta na znanstvenim ljestvicama pokazuje što radimo na svjetskoj razini – zaključio je rektor Ljutić.

Temelj rasprave su bili podaci prethodno prikupljeni na temelju savjetovanja s članicama EUA, njih 800 iz 48 europskih zemalja. Cilj nije bio pronaći model koji odgovara svima, već okupiti ideje o zajednicama i razlikama europskih sveučilišta koje zajedno mogu stvoriti viziju budućnosti prepoznajući i poštujući raznolikost institucionalnih profila, misija i pristupa koji zajedno tvore Europski sveučilišni krajolik.