Svečano otvoren Studentski dom "Bruno Bušić"

Svečano otvaranje Studentskog doma „Bruno Bušić“ održano je u petak 25. rujna u nazočnosti ministra znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Radovana Fuchsa, rektora prof.dr.sc. Dragana Ljutića, ravnatelja Studentskog centra Ivana Žižića, prorektora, članova Senata te drugih uvaženih gosta.

Ukupna vrijednost završenog projekta rekonstrukcije i nadogradnje Studentskog doma iznosi oko 66 milijuna kuna, a iz Europskih fondova je bespovratno osigurano 32.550.000,00 kuna. Novac su investirali i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Studentski centar Split. Dom sada ima 174 sobe od kojih je 121 trokrevetna soba, 49 dvokrevetnih soba, te četiri jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom i sa smanjenom pokretljivosti. Ukupni kapacitet predviđen je za 465 studenata. Bruto površina rekonstruirane građevine je 7.037 m2 sa svim popratnim sadržajima suvremenog studentskog smještaja, uključujući i sportske sadržaje – kazao je ravnatelj Žižić.

Naime, studenti će na raspolaganju imati suvremeno uređenu kantinu, zajedničku učionicu sa 60 mjesta, predavaonicu kapaciteta 65 mjesta, praonicu rublja, lift za osobe sa smanjenom pokretljivošću, malonogometno i košarkaško igralište te opremu za rekreaciju i odmor.

Prema riječima ravnatelja Žižića objekt ima izrazito visoku energetsku učinkovitost. Uz energente plin i struju koriste se i obnovljivi izvori energije. Naime, na krovu zgrade se nalaze solarni paneli snage 144kW i plinska kotlovnica koje služe za zagrijavanje vode. Čak je i klimatizacijski sustav povezan na solarne panele kako bi se otpadna energija prilikom hlađenja iskoristila za grijanje. Uz sva nova tehnološka postignuća Dom Bruno Bušić zasigurno značajno podiže razinu studentskog standarda na Sveučilištu u Splitu.

Zaista mi je drago da nazočimo ovom svečanom činu, a sve u skladu s našom sintagmom „studenti, studenti i studenti“ i upravo ovo je pravi način kako dajemo potporu našim studentima i omogućujemo im studiranje na ponajboljem sveučilištu, ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji. Najbitnije je osigurati kontinuitet, rast i razvoj – istaknuo je rektor Ljutić dodavši kako se Sveučilište u Splitu ima čime pohvaliti, ali na ovome neće stati, odnosno u skoroj budućnosti planira se izgradnja i novog studentskog doma na Kampusu.

Rektor je zahvalio i Vladi RH na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, za čije vrijeme se započelo s rekonstrukcijom ovog doma i Tehnološkog parka u Spinutu. Isto tako na velikoj podršci zahvalio je ministru Fuchsu, kao i potpori Sveučilišta u Zagrebu.

Mislim da podrška sveučilištima i visokom školstvu u budućnosti ne bi trebala doći u pitanje, ono treba postati jedna konstanta podrške Ministarstva u obrazovnom sustavu  Republike Hrvatske u svakom pogledu. Ulaganje u obrazovanje je, vjerojatno s gospodarskog aspekta, najisplativije i najsigurnije ulaganje uopće. Ono jednostavno ne može propasti. Ono je definitivno od interesa za svako društvo, za svakog pojedinca – kazao je ministar Fuchs istaknuvši kako mladi dobivaju vrhunski oblik obrazovanja na Sveučilištu u Splitu, ali i drugim sveučilištima RH, što je preduvjet za uspješne, plodonosne karijere kako u gospodarstvu tako i u znanosti.

Za kvalitetno i uspješno studiranje, nisu jedino i isključivo potrebni dobri profesori, nego su jednako tako važni i dobri uvjeti studiranja. Potrebno je  mlade ljudi osloboditi briga traženja smještaja, te brige hoće li moći preživjeti od mjeseca do mjeseca. Ako im to osigurate takve onda ste im omogućili s pozicije društva i sveučilišta sve preduvjete – poručio je ministar Fuchs.

Nakon svečanosti otvaranja Studentskog doma, službeno je otvoren i poduzetnički inkubator za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu. Završetkom projekta “Razvoj poduzetničkog inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu” stavljen je u funkciju prvi inkubator za visoke tehnologije u Republici Hrvatskoj, s nositeljem UNIST Tehnološki park d.o.o. Split. Riječ je o kapitalnom projektu za Grad Split koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Poziva ‘Razvoj poslovne infrastrukture’, za koji su odobreni prihvatljivi troškovi od 20 milijuna kuna, dok je maksimalni iznos bespovratnih sredstava 19,83 milijuna kuna. Projekt je realiziran u prostoru bivšeg OH doma u Spinutu. Između ostalog, ‘Inkubator’ će imati 140 smještajnih jedinica za zaposlenike, 26 modularnih ureda, jedan co-working prostor s 45 radnih mjesta… u kojem će se uskoro moći smjestiti start-up tvrtke iz područja čitave Županije.

Realizacijom projekta omogućit će se razvoj područja visokih tehnologija na području Splitsko-dalmatinske županije i šire regije, s obzirom da jedino Sveučilište u Splitu posjeduje adekvatne znanstveno-istraživačke, stručne i visokoškolske kapacitete u STEM i drugim područjima visokih tehnologija na području cijele Dalmacije.

Posjet ministra Fuchsa Sveučilištu u Splitu bio je prigoda i da se u prostorima Sveučilišne knjižnice predstave inicijative, odnosno projekti Medicinskog fakulteta i suradne ustanove KBC-Split.

Dekan prof.dr.sc. Zoran Đogaš je predstavio stanje zgrade A na Medicinskom fakultetu i to na 4. i 5. katu koji su van funkcije i trebaju temeljitu rekonstrukciju. Uz mogućnost obnove stare zagrade Đogaš je predstavio i opciju izgradnje Modularnog istraživačkog centra – Zgrada D, slobodnostojeće zgrade u jugoistočnom dijelu parcele, na mjestu sadašnje površine za sport i rekreaciju.

Također ravnatelj KBC-a Split prof.dr.sc. Julije Meštrović govorio je o Istraživačkom  medicinskom centru Split (IMCS), strateškom projektu koji povezuje infrastrukturna ulaganja i organizacijsku reformu Kliničkog bolničkog centra Split (KBC Split) i Medicinskog fakulteta u Splitu (MEFST) u okviru Sveučilišta u Splitu.

Izgradnja IMCS-a preduvjet je za podizanje kvalitete znanstveno-istraživačkog rada u području biomedicine i zdravstva, kroz povezivanje znanstvenog i kliničkog rada i formiranje interdisciplinarnih istraživačkih skupina.