Kultura i umjetnost

Noć muzeja u Sveučilišnoj knjižnici

Noć muzeja u Sveučilišnoj knjižnici

U Noći muzeja 2019. u petak, 1. veljače, u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu odvijat će se  bogat program:

1. Grafička radionica za djecu „Mala škola dubokog tiska”
Cilj radionice upoznati je djecu s tehnikom multioriginala te potaknuti njihovu kreativnost i likovno izražavanje.
Radionica se sastoji od dviju etapa. U prvoj etapi slijedi kraće uvodno predavanje o grafičkim tehnikama, kao i demonstracija izrade grafičkog otiska u tehnici dubokog tiska.
Potom slijedi druga etapa u kojoj će djeca uz voditeljevu podršku izraditi vlastito likovno djelo ̶ grafiku. Prvo će djeca izraditi crtež sove koji će potom zrcalnom tehnikom prenijeti na karton ili linoleum. Potom će svako dijete svoj crtež urezivati u matricu, a poučit će ih se pravilnom držanju dlijeta za urezivanje. Nakon izrade matrice izrađivat će se otisak, no prije toga djecu će se poučiti o konzistenciji grafičke boje, paserima, otiscima u boji, monotipiji. Na kraju će svi polaznici dobiti prigodne darove. Radionica traje ukupno 120 minuta, posve je besplatna, a sav potreban materijal i pribor osigurani.

Predbilježbe za radionicu otvorene su do 30. 1. 2019. putem e-pošte: galerija@unist.hr
Voditelj radionice: Dalibor Lovrić, slikar-grafičar
Uzrast: osnovnoškolci (8-13 godina)
Broj polaznika: max. 15
Vrijeme održavanja radionice:  1. veljače 2019. od 17.30 do 19.30 sati
Mjesto održavanja: Sveučilišna galerija „Vasko Lipovac“, Ruđera Boškovića 31, Split
 
2. Otvaranje izložbe fotografija Tihomira Pintera „Mala retrospektiva”
U Noći muzeja 2019., u petak, 1. veljače u 20 sati u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ otvorit će se izložba proslavljenog fotografa Tihomira Pintera. Izložba je nastala u suradnji s Gradskim muzejem Bjelovar, a moći će se razgledati do 17. veljače 2019.

Tihomir Pinter rođen je u Bjelovaru 1938., a danas živi i radi u Sloveniji. Dobitnik je 175 nagrada, a u bogatoj karijeri ostvario je 94 samostalne i 565 skupnih izložbi. Izložba je nastala u suradnji s Gradskim muzejom Bjelovar, a moći će se razgledati do 17. veljače 2019.