Kultura i umjetnost

Otvorena izložba i predstavljena monografija umjetnika Velebita Restovića

Izložba splitskog slikara Velebita Restovića svečano je otvorena u utorak, 5. ožujka, u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“. Uz izložbu je predstavljena Restovićeva monografija koja je u cijelosti financirana sredstvima Grada Splita te dolazi kao potvrda ovom sjajnom, samozatajnom slikaru nakon pola stoljeća umjetničkog rada. 

Na otvorenju izložbe nazočnima se u ime Grada Splita obratila Ivana Viđak Bjedov, voditeljica Odsjeka za kulturu.  Potom je pozdravnu riječ održao  prof. dr. sc. Dragana Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, istaknuvši  važnost  i ljepotu ovakvih likovnih prigoda koje će se nastaviti i u budućnosti pod okriljem splitskog sveučilišta.  Nakon iskazane dobrodošlice i čestitke slikaru rektor je izložbu i otvorio. 
Za monografiju je zaslužan  autor Igor Brešan, koji priziva splitske slikare koji su svojedobno zadužili kulturni život,  a  u posljednje su vrijeme pomalo zaboravljeni. Nevjerojatan je podatak  kako Restović u Splitu  gotovo da i nije imao samostalnu izložbu. Poštovanje i ugled koji Restović ima u našem gradu potvrdili su svojim dolaskom brojni uvaženi kolege sa splitske likovne scene (J. Botteri Dini,  P. Jakelić, K. Hraste, S. Ivanišević i drugi). 

Izložba postavljena u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ manja je retrospektiva koja donosi izbor od 28 Restovićevih djela nastalih u razdoblju od sredine sedamdesetih do danas. Izložba ostaje otvorena do 19. ožujka 2019. godine.