Kultura i umjetnost

Koncert Gradskog mandolinskog orkestra Sanctus Domnio u Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac"

Koncert Gradskog mandolinskog orkestra Sanctus Domnio u Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac"

Gradski mandolinski orkestar Sanctus Domnio održat će koncert u petak, 29. ožujka, s početkom u 19.30 sati u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ sati. Na programu su djela baroknih majstora i suvremenih domaćih i inozemnih skladatelja. Ulaz je slobodan.

PROGRAM:
1. A. Corelli: Concerto grosso, op.6, br 8
2. J. S. Bach: Air
3. A. Vivaldi: Koncert za 4 mandoline i orkestar
4. Y. Kuwahara: Pjesma japanske jeseni
5. V. Sunko: Intrada i ples
6. T. Kalebić: Istok

Mandolinski orkestar Sanctus Domnio osnovan je 1990. pod vodstvom glazbenog pedagoga Marina Katunarića, s namjerom višestruke odgojne zadaće i kulturne obnove mladih naraštaja. Od 25. lipnja 1991. god. djeluje u okviru tada osnovanog Gradskog mandolinskog društva Sanctus Domnio Split. Od te godine pa sve do danas djeluje pod vodstvom dirigenta prof. Vladimira Lukasa. Orkestar je dosad održao veliki broj koncerata u domovini i inozemstvu (Italija, Vatikan, Njemačka, Austrija, Slovenija, Češka, Španjolska, Crna Gora, Makedonija). Redovito nastupa na hrvatskom festivalu mandolinista Mandolina Imota u Imotskom, gdje odnosi prve nagrade. Sudionik je brojnih međunarodnih festivala i natjecanja te dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za svoj rad. Na svom repertoaru ima brojne skladbe skladane izvorno za mandolinske ansamble te prerade skladbi za druge orkestre suvremenih i klasičnih skladatelja. 
Orkestar je, prije svega, prepoznat kao vrstan interpret izvornih skladbi za mandolinske orkestre suvremenih hrvatskih autora. Kao kvalitetan izvođač, potakao je više skladatelja da se pozabave skladanjem glazbe za ove instrumente, pa mu je više skladbi i posvećeno te ih je praizveo. Orkestar je snimio tri nosača zvuka.