Kultura i umjetnost

Izložba slikara Tonija Belobrajdića i Ambroza Orošija u Sveučilišnoj galeriji

Izložba slikara Tonija Belobrajdića i Ambroza Orošija svečano je otvorena 4. rujna uz nazočnost obojice autora u Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac". Izložba je nastala u suradnji s Galerijom Brešan. Izložbu i autore predstavio je Igor Brešan kazavši kako je vidljiva vještina kojom Toni Belobrajdić suvereno vlada  zahtjevnom slikarskom tehnikom akvarel. Snažna kontrola kista očituje se i nad uporabom boje i u vrsnosti samog crtačkog majstorstva.Predstavljajući  Amrbroza Orošija istaknuo kao je vidljivo je da se radi se o apstraktnom ekspresionistu  koji nas subjektivnom upotrebom boje uvodi u svoja raspoloženja i emocionalna stanja. Na otvorenju izložbe nazočnima se u ime Grada Splita obratila Ivana Viđak Bjedov, voditeljica Odsjeka za kulturu, koja je čestitala autorima i Galeriji Brešan te se zahvalila vodstvu Sveučilišne galerije koje prepoznaje vrijedne projekte i svojim prostorom potpomaže izlagačku djelatnost Grada Splita. Nakon obraćanja je otvorila  izložbu koja se može pogledati do 13. rujna 2019. godine. 

O autorima: 
Ambroz Oroši rođen je 1958. u Prištini. Diplomirao je 1984. na Akademiji likovnih umjetnosti u Prištini, na Odsjeku grafike, u klasi Zorana Jovanovića. Od 1980. do 2004. bavi se pedagoškim radom u osnovnim školama u Novom Vinodolskom, Bribiru, Crikvenici i Senju. Sudjelovao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, likovnim susretima i kolonijama. Član je HDLU-a Rijeka od 1985. Živi i radi u Crikvenici.

Toni Belobrajdić rođen je 1958. u Rijeci. Nakon studija arhitekture u Hrvatskoj odlazi u New York gdje se intenzivno bavi slikarstvom, napose tehnikama akvarela i tempere. Danas živi i radi kao samostalni umjetnik u Australiji. Prvu samostalnu izložbu održao je u 1984. godine u Karlovcu, a nakon toga izlaže na brojnim izložbama. Živi i radi u Sydneyu (Australija) i Crikvenici.