Kultura i umjetnost

U Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac" svečano otvorena izložba „Čitanje sadašnjosti“

Izložba „Čitanje sadašnjosti“ otvorena je 17. rujna uz nazočnost autora izložaka profesora Likovnog odjela Umjetničke akademije u Splitu Edvina Dragičevića, Viktora Popovića, Kristine Restović, Neli Ružić, Vedrana Perkova, Slobodana Tomića i asistentica Anite Miloš i Lane Stojičević . 
Projekt u organizaciji Umjetničke akademije u Splitu i Sveučilišne galerije „Vasko Lipovac“ predstavio je Slobodan Tomić prodekan za nastavu Odjela za likovnu umjetnost , kazavši da je ova izložba dio višegodišnjeg projekta Europske noći istraživača koji se lani odnosio na temu grada u prošlosti, a čije je središte zanimanja ove godine „Grad u budućnosti“.

- Ova izložba nastavak je tog projekta te izloženi  radovi propitkuju kroz različite poetike istraživanja u klasičnim i suvremenim medijima transformacije grada, urbanizma i društvenih struktura kroz reindustrijalizaciju, tranziciju, turistički bum i slično. Također, nadamo se da smo ovom izložbom dodatno uspjeli pozicionirati svoje mjesto unutar našeg Sveučilišta, grada i šire. Namjera nam je ukazati na činjenicu da područje istraživanja nije samo rezervirano za znanost, nego i za umjetnost – kazao je Tomić. 

Kustos izložbe  Božo Kesić se zahvalio samim umjetnicima, kao i suradnicima, na doprinosu. 
- Umjetnici su već kroz duže vrijeme svog rada došli u poziciju da vrlo jasno oblikuju svoja stavove. U radovima sam prepoznao da se radi o predodžbama stvarnosti ili čitanja stvarnosti, tako se svaki od njih vrlo ugodno osjeća u svojem mediju i vrlo jasno izražava to što ih se tiče, što je glavna i zajednička nit  vodilja kroz ovu cijelu izložbu. Ovo je vrijeme kada je jednostavna razlika između prošlosti sadašnjosti i budućnosti sve manje izražena te na neki način ova izložba predstavlja stajanje i uzimanje vremena, upravo iskaz nekog stava i to je ono što je bitno za umjetnički rad, ali i svima nama. Kakva nam je sadašnjost tako će nam vrlo brzo i sutra izgledati budućnost -  zaključio je Božo Kesić otvorivši izložbu. 
Izložba ostaje otvorena do 27. rujna, a moći će se pogledati radnim danom kroz jutro  10 – 12 sati  i u popodnevnim satima od 17 - 20 sati.