McLarenov inženjer Tom Stallard održao predavanje za splitske studente

Drugi po redu meetup “Sports shaping careers - Lessons from the boat” održan je 14. svibnja u SPINIT Inkubatoru Sveučilišta u Splitu, a pod organizacijom Međunarodne veslačke regate Sveti Duje.

U prepunoj dvorani, splitskim studentima i zaljubljenicima u tehnologiju, predavanje je održao glavni inženjer utrke McLaren F1 tima Tom Stallard, inače srebrni olimpijac iz Pekinga (Beijinga), pobjednik dvije Boat Race utrke na Temzi te svjetski prvak u četvercu iz 2002. godine , kada je veslao zajedno s našim Lukom Gruborom. Danas je inženjer u McLarenu, gdje radi s vrhunskim vozačima poput poput Carlosa Sainza Jr., Daniela Ricciarda i ostalima.

Studenti su prvo na predavanju mogli čuti kako izgleda posao inženjera trke, što je ključno u radu s F1 vozačima, što se sve dogodi u pozadini jedne Grand Prix pobjede, itd., zatim je pokrenuta panel diskusija te je na kraju Tom na FESB-ovoj formuli dao nekoliko praktičnih savjeta kako poboljšati performanse.

- Za mene i za Udrugu Primijenjenog Strojarstva, poznatiju kao FESB Racing, meetup je stvarno bio vrhunsko iskustvo, ne događaju se često takve prilike da možete čuti savjete direktno od ljudi koji žive moto sport iz dana u dan. Prvo je držao klasično predavanje, u kojem je on stvarno bio otvoren i iskren te podijelio o uspjesima, ali i neuspjesima i problemima s kojima se susreo u veslačkoj i poslovnoj karijeri. Zatim nam je prišao i otvoreno popričao s nama. Ne mogu reći da sam očekivao od jedne osobe toliko bitne u racing svijetu da će pristupiti studentima na pola sata i pričati o svemu. Zanimao ga je naš projekt, izrada trkaćkih bolida i bicikala, saslušao je neke naše probleme koje imamo, konkretno što se tiču inženjerstva, izrade dijelova i konstrukcije i dao nam vrlo korisne savjete koji su nam poprilično pomogli. To su neke stvari s kojima se mi borimo mjesecima, jer nemamo iskustva i ne znamo kako nešto napraviti, a čovjek je nam tu došao, rekao “popravi ovo”, “napravi ovo”. Definitivno smo s ovog predavanja i panel-diskusije izašli pametniji nego što smo ušli, tako da bih rekao da je ovo bila super stvar i super iskustvo iz koje su splitski studenti profitirali znanjem - podijelio je svoje impresije sa susreta predsjednik Udruge Primijenjenog Strojarstva Damir Jurić.

Na pozornici se Tomu u panel diskusiji pridružio i Dara Alizadeh - dvostruki pobjednik Boat Racea, olimpijac u samcu iz Tokija, tech analyst za Accenture, jednu od najvećih konzultantskih kompanija u svijetu.

Ideja iza Meetupa

Kroz 20-godišnju tradiciju Međunarodne regate Sveti Duje, izmijenile su se generacije i generacije vrhunskih europskih veslača, a neki od njih nastavili su dolaziti i nakon sportske karijere. Zajedničko im je to da su oni obično stručnjaci i profesionalci u mnogim područjima te imaju zanimljive pa čak i neobične karijere.

A kako je jedan od glavnih ciljeva Regate Sv. Duje povezivanje - veslača i društva, bivših i sadašnjih studenta, lokalnog i međunarodnog - tako je došla ideja da regata postane platforma koja povezuje amaterski sport (osobito veslanje), profesionalne karijere i poslovni svijet. Iz te je ideje prošle godine nastao MeetUp “Sport shaping careers” s naslovom “Lessons from the boat”.