Međunarodna suradnja

EuNIT – od članstva u međunarodnim udruženjima do konkretne suradnje na projektima

Sveučilište u Splitu se 2014. godine uključilo u TETHYS – udruženje 61 sveučilišta iz 19, uglavnom mediteranskih zemalja, s ciljem umrežavanja i potpore sveučilištima u prijavi i provedbi nacionalnih i europskih programa i projekata. Već sljedeće godine je stigao poziv Sveučilišta u Marseillu, koje predsjedava udruženjem, za zajedničku prijavu projekta EuNIT - European project desigN and management In the South MediTerranean region, s ciljem osnivanja ureda na sveučilištima u Libanonu, Jordanu i Libiji koji će pružati potporu projektima.

Do ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju prethodne, 2013. godine, Republika Hrvatska je učila i usvajala primjere dobre prakse od drugih europskih zemalja, kada su djelatnici Sveučilišta u Splitu odlazili na europska sveučilišta i stjecali prva saznanja i iskustva o EU projektima. Ovim projektom se Sveučilište u Splitu našlo u novoj ulozi, na onoj drugoj strani – onoga tko svoje znanje i iskustvo prenosi drugima, rame uz rame s drugim europskim partnerima.

Projekt EuNIT je do sada kolegicama i kolegama sa sveučilišta u Libanonu, Jordanu i Libiji omogućio obuku i razmjenu iskustva, a našim ljudima u razvijanju vještina prenošenja znanja. Tako se obuka održavala i na Sveučilištu u Splitu u organizaciji Ureda za projekte i transfer tehnologije.

Kako bi se rezultati projekta, nova saznanja i iskustva prenijeli i na druge korisnike tih zemalja, u srpnju 2019. je u Jordanu organizirana konferencija na kojoj su naši eksperti imali ulogu edukatora znanstvenog i stručnog osoblja jordanskih sveučilišta. Još jedan sličan događaj će biti organiziran u listopadu 2019. u nastavku završnog sastanka EuNIT projekta koji će se održati u Libanonu.

Upravo ovakvu praksu podržava veliki europski program Erasmus+, čiji projekti rijetko završavaju samo rezultatima planiranim projektom. Tako je Sveučilište u Splitu ostvarilo rezultate i na natječajima za mobilnost s partnerskim zemljama, Jordanom i Libanonom a potaknuti kontaktima ostvarenim na EuNIT projektu. Planiraju se i konkretne uspostave suradnje s jordanskim istraživačkim institucijama, poput centra za morska istraživanja iz Aqabe na Crvenom moru, do kojih se došlo posredovanjem projektnih partnera.

Projekt EuNIT je stoga primjer uspješnog puta koji počinje međunarodnom suradnjom i umrežavanjem kako bi se kasnije usmjerio na konkretne projekte te povezao suradnike u konkretnim područjima istraživanja i stručne suradnje.