Međunarodna suradnja

Splitski student proizveo pivo od kvasca iz mora

Pivo od kvasca izoliranog – iz mora, revolucionarni je proizvod koji dolazi s Odjela za studije mora našeg Sveučilišta. Uspio ga je proizvesti Petar Puškarić, novopečeni magistar inženjer ekologije i zaštite mora, uz pomoć svog mentora doc. dr.sc. Marina Ordulja.
Morski kukumar – naziv je ovog jedinstvenog piva, proizvedenog iz kvasca izoliranog iz morske vode. Jedinstvenog, jer je Petar Puškarić uspio ono što nitko dosad u svijetu nije. Barem prema službenoj znanstvenoj literaturi. 

Docent Ordulj ispričao nam je kako je krenula cijela ova pivsko-morska avantura.
– Sve se odigralo na predavanju iz Mikrobiologije mora. Pričali smo o morskim kvascima, čija primjena je dosta značajna u farmaceutskoj, ali i prehrambenoj industriji. Znao sam da je kolega Puškarić u slobodno vrijeme pivar pa sam mu predložio da za diplomski rad napravi pivo od morskog kvasca. No tada je ostalo samo na ideji – istaknuo je profesor Ordulj.

Priča se ponovno pokrenula nakon dvije godine, kada je docentu Ordulju student Puškarić predložio da probaju proizvesti pivo od morskog kvasca.
– Ovo je i meni bio “izlet u nepoznato” jer dosad nisam proučavao kvasce. Kolega Puškarić je stvarno zaronio u cijelu tu problematiku oko metode, izolacije i uzgoja, no cijeli proces je nalikovao utrci na 100 metara s preponama. Naime, imali smo svega nekoliko mjeseci za napraviti cijeli diplomski rad. A prepone su bile od postupka izolacije, preko testa za fermentaciju. Moralo se izolirati i namnožiti te kvasce, a potom ih identificirati – slikovito je opisao proces docent Ordulj.

Od 16 uzoraka dobivena su 4 kvasca, od kojih su dva uzorka uspjela fermentirati u pivo. I to zahvaljujući kvascu Candida famata, koju su uzeli tijekom zime, iz uzorka morske vode na srednjem Jadranu.
Uspjeli su proizvesti 40 boca “morskog piva” neobičnog okusa.

– Još uvijek smo živi i zdravi – uz smijeh prepričava doc. Ordulj, naglasivši i neobičan okus ovog jedinstvenog piva.
- Citirat ću kolegu koji je „Morski kukumar“ opisao kao pivo blago kiselkastog okusa, s primjesom voćnih aroma. Ta aroma koju ostavlja morski kvasac uistinu nije loša – zaključio je docent Ordulj.

Izrada piva od morskog kvasca nije jeftin proces, a cijela proizvodnja osigurana je sredstvima fakulteta. „Morski kukumar“ tek je početak daljnjeg razvoja piva iz morskog kvasca, za koji će ipak trebati prikupiti malo veća sredstva. U svakom slučaju, pratit ćemo i dalje ovu ekipu znanstvenika našeg Sveučilišta. Tko zna – možda nas uskoro iznenade još kakvim neobičnim jestivim spojem.

Foto: doc. dr. sc. Marin Ordulj, Sveučilišni odjel za studije mora