Međunarodna suradnja

Potpisan Sporazum o suradnji između Sveučilišta Aix-Marseille i Sveučilišta u Splitu

Prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, i prof. dr. sc. Yvon Berland, rektor Sveučilišta Aix Marseille, u ponedjeljak, 1. srpnja, u vijećnici Rektorata potpisali su Sporazum o suradnji. 

Uz rektore, potpisivanju Sporazuma su nazočili prorektori prof. dr. sc. Đurđica Miletić, prof. dr. sc. Tomislav Kilić, izv. prof. dr. sc. Goran Kardum i izv. prof. dr. sc. Željko Radić, te Ivana Pletković, voditeljica Ureda rektora i Ana Ćosić, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju, a francusku delegaciju su činili Marie Masclet de Barbarin, potpredsjednica Upravnog odbora, Muriel Thébaud, Ured za međunarodnu suradnju, Virginie Perret, voditeljica Ureda rektora, i Guillaume Colin, savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu Francuske Republike. 

U ime francuskog Sveučilišta rektor Berland je izrazio želju za suradnjom na područjima ekonomije, pomorstva i znanosti o moru i okolišu, mediteranskim studijima u okviru društvenih znanosti,  a u budućnosti bi se proširila i na druga, kao što su primjerice pravo, umjetnost… Također, u planu su zajednički projekti u okviru međuinstitucionalne suradnje u okviru programa Erasmus plus i mreže Tethys.

Sveučilišta ovim Sporazumom uspostavljaju suradnju u znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju, znanstvenoistraživačkom radu, stručnim i drugim djelatnostima od zajedničkog interesa, cilj je uspostaviti zajedničke istraživačke timove, pokretati združene studije te povećati mobilnost studenata i djelatnika obaju sveučilišta.

Gostima iz Francuske prorektorica Miletić je kroz prezentaciju predstavila Sveučilište, nakon čega su Marie Masclet de Barbarin i Muriel Thébaud  domaćine pobliže upoznale s njihovim sveučilištem. Aix Marseille sveučilište ima više od 76.000 studenata, 3.400 doktoranata, 10.000 stranih studenata, 8.000 zaposlenih, od čega su 4.400 profesori, 18 fakulteta i 111 istraživačkih odjela, što ih čini najvećim sveučilištem u Francuskoj.