Međunarodna suradnja

Nogometaši Sveučilišta u Splitu otputovali na Europsko prvenstvo u Madridu

Nogometna reprezentacija Sveučilišta u Splitu jutros je otputovala u Madrid na Europsko sveučilišno prvenstvo na kojem brane prošlogodišnje zlato iz Coimbre.  Najveći je to sportski uspjeh splitskog sveučilišta i s razlogom su proglašeni najboljim muškim sportskim kolektivom u svijetu hrvatskog akademskog sporta. Očekivanja su velika. Nepunih 12 sati prije polaska kratko smo porazgovarali s Ivom Bobanom, kapetanom momčadi i studentom četvrte godine kineziološkog fakulteta u Splitu. 

Koji je plan puta?

Krećemo u pet ujutro autobusom za Veneciju odakle letimo za Madrid, gdje ćemo biti osam dana i odigrati 6 utakmica. Podijeljeni smo u dvije skupine po četiri momčadi i prve dvije momčadi iz svake grupe idu u polufinale. Nakon prvenstva se istom rutom vraćamo kući. 

Ruta povratka je ista, ali hoće li biti i atmosfera?

Teško je to predvidjeti, ali nadamo se da hoće. Mi smo spremni. 

Kakva je usporedba današnje momčadi s prošlogodišnjom zlatnom?

Srce momčadi je ostalo isto. Par igrača je završilo fakultete pa nemaju uvjete za igrati. To je nekakva prirodna selekcija. Ove godine smo promijenili vratara. Uz Nikšu Butaru sada je s nama i Tomislav Tomić. To nam je plus jer nam ove godine idu dva igrača više. Prošle godine 18, a ove 20. 

Kakvi smo na ostalim pozicijama?

Dva su stopera ostala ista, a to su Jure Trivković i Ante Barać. Jakov Karin i Ante Tomić su bekovi i oni su novi. U obrani su još Ivan Šimunović i Zvonimir Suman koji su spremni uskočiti. U veznom redu uz mene igra Petar Bašić Šiško kao i prošle godine uz dodatak Martina Jakelića koji se tek priključio. Također su tu i Josip Vojković i Lucijan Vukoša. U napadu smo jako široki. Tu su Toni Katić, Ivan Bilonić, Ivan Peko, Antonio Štimac, Leo Andrić, Roko Goreta i Antonio Pavlinović koji je ujedno bio i najbolji strijelac prošlog prvenstva. 

Gdje smo najjači? 

Već sam rekao da je Pavlinović odličan golgeter. Uz njega odlično u vezi funkcioniramo Šiško i ja, on kao polušpica, a ja kao razigravač, ali ne bih nikoga posebno izdvajao. Stvarno smo odličan kolektiv na svim pozicijama. Kao kapetan ću se truditi biti vođa unutar i van terena kako bi zadržali to jedinstvo i dobru atmosferu. Pravi je oslonac momčadi naš trenerski dvojac u sastavu profesora Marka Ercega, duhovno-emocionalnog vođe i pokretača momčadi, te Ante Rađe, perfekcionista i našeg vrsnog stratega. Svaka im čast na njihovoj profesionalnosti i žrtvi koju daju za ovu momčad. Uz njih je tu Antonio Župan zadužen za logistiku te fizioterapeut Domagoj Omrčen. Prvi puta imamo fizioterapeuta na raspolaganju i zahvaljujemo se Sveučilištu što nam je to omogućilo. 

Koja su očekivanja?

Mi ćemo svaku utakmicu dati svoj maksimum. Igrat ćemo svoju igru koja se već dokazala na europskim terenima pa što bude.

Ima li neki protivnik kojeg bi željeli izbjeći?

Ždrijeb još nije bio, ali bismo voljeli izbjeći ruske momčadi. Prošle smo godine imali najviše muke s njima. S jednom ekipom Rusa smo u skupini odigrali 1:1 dok smo druge u knock-out fazi tijesno pobijedili rezultatom 2:1. Rusi su bili i prvaci prije dvije godine. 

I za kraj malo o odrađenim pripremama. 

Odradili smo tjedan dana priprema prije polaska. Više nije bilo moguće jer momci rade sezonske poslove, ali nije mnogo prošlo od državnog prvenstva u lipnju pa se nismo ni stigli odmoriti. Pošto se u Madridu igra na umjetnoj travi, trenirali smo na pomoćnom Hajdukovom terenu na kojem je identična podloga. Pripreme smo odlično odradili i sada idemo po rezultat. 

Našim momcima želimo mnogo sportske sreće u Madridu. Sigurni smo da bi osvojena medalja barem malo isprala ovu gorčinu negativnih nogometnih rezultata u gradu pod Marjanom.