Međunarodna suradnja

Online sastanak upravljačkih odbora šest sveučilišta alijanse Europskog Sveučilišta mora (SEA-EU)

Online sastanak svih upravljačkih odbora šest sveučilišta koji udruženo čine alijansu Europskog Sveučilišta mora (SEA-EU) održan je u ponedjeljak, 13. srpnja. Sa strane Sveučilišta u Splitu sudjelovali su rektor prof.dr.sc. Dragan Ljutić, prorektorica prof.dr.sc. Đurđica Miletić, prorektorica prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić, predstavnik studenata Mateo Marušić te tehnička voditeljica projekta Ivana Jadrić. Nakon pregleda svih aktivnosti koje su predstavili svi voditelji paketa koji djeluju unutar Alijanse, predstavljena su tri ključna priručnika nastala u SEA-EU savezu. Prorektorica prof.dr.sc. Miletić je prezentirala Quality i Ethics Manual koji je izradilo Sveučilište u Splitu, a prof.dr.sc. Baldacchino s University of Malta Brand Manual.

U nastavku je održan okrugli stol na temu kako su čelnici SEA-EU sveučilišta implementirali europska sveučilišta u svoje nacionalne politike, nakon čega je Vanessa Debiais-Sainton održala predavanje Trenutna pozicija i buduća perspektiva Europske Komisije o Europskim sveučilištima, posljedice COVID-a ispred Europske komisije, nakon čega je sudjelovala u raspravi o razvoju Europskih sveučilišta u budućem razvoju visokog obrazovanja.

Na posljednjem dijelu SEA-EU Governing Board sastanka je predstavljen Manifest kao temeljni dokument kojim se prezentiraju smjernice razvoja Europskog sveučilišta mora. Dokument se potpisuje od strane svih šest rektora SEA-EU alijanse te podrazumijeva viziju stvaranja Europskog sveučilišta u ovom promjenjivom okruženju visokog obrazovanja. Važnu ulogu na sastanku su imali i studenti koji će se Manifestom staviti u centralni položaj razvoja Europskog sveučilišta mora.

Kraj sastanka je obilježen glasovanjem o domaćinstvu sljedećeg Governing Board sastanka. Svih šest čelnika SEA-EU alijanse, jednoglasno odabralo Split kao domaćina sljedećeg sastanka upravljačkog odbora u prosincu 2020. godine.