Na Pomorskom fakultetu potpisan ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt „Rekonstrukcije i dogradnje Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split“

Uoči blagdana svetog Nikole, zaštitnika pomoraca, pomorskih putnika, mornara, u petak, 4. prosinca, na Pomorskom fakultetu u Splitu potpisan je ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt „Rekonstrukcije i dogradnje Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split“.
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric te ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović, kao korisnik ovog projekta. Svečanosti su nazočili prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta, Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik.

Rektor Ljutić je iskazao dobrodošlicu uzvanicima na splitsko sveučilište, najbolje u državi, ali i regiji. Istaknuo je i izvrsnu suradnju Sveučilišta s Gradom i Županijom, što je vidljivo u nizu projekata na dobrobit naše države. 
-Split znači riva, a „najlipši grad na svitu“ se njome ponosi, kao i svim komunikacijama povezanim s obalom. Nema ništa ljepše vidjeti nego brodove kako uplovljavaju i isplovljavaju iz luke. Upravo ovaj projekt će doprinijeti da se taj proces odvija na adekvatan način – kazao je rektor Ljutić zahvalivši se ministru Butkoviću i ravnatelju Petricu na potpori. 

Projekt je vrijedan 42,6 milijuna kuna, a podrazumijeva dogradnju i proširenje Obale kneza Domagoja u gradskoj luci Split. Dogradnja i rekonstrukcija obale sastoji se od dvije dionice i to liniju od obale Lazareta do gata Sv. Petra, te liniju od gata Sv. Petra do gata Sv. Duje. Obzirom da sadašnje operativne površine na Obali kneza Domagoja I i II nisu dostatne za neometan promet brodskih linija i sigurno kretanje putnika i vozila, cilj projekta je dodatno proširiti postojeću operativnu obalu za brodove i putnike a sve s ciljem poboljšanja usluge i povećanja sigurnosti luke.

Ovaj projekt dio je velikog projekta kojeg je pokrenulo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture poznatog pod nazivom „Renesansa na hrvatskoj obali“ u sklopu kojeg je do sad uloženo gotovo milijardu kuna u obnovu manjih otočnih i primorskih luka. Riječ je o projektu s kojim se po prvi put otvorila mogućnost financiranja obnove i izgradnje luka pomoću EU sredstava a sve s ciljem povezivanja otoka, povećanja kvalitete života i zadržavanja stanovništva. Tako se i ovaj projekt financira iz EU fondova, odnosno iz Kohezijskog fonda iz kojeg je za projekt osigurano 36 milijuna kuna dok se ostatak prihvatljivih troškova financira iz proračuna Ministarstva.