Najave i događanja

Svečano proslavljen Dan Pomorskog fakulteta

Zaposlenici i studenti Pomorskog fakulteta u povodu blagdana svetog Nikole, zaštitnika pomoraca,  u četvrtak, 6. prosinca, svečano su obilježili Dan Fakulteta. Tom prigodom, pozdravne riječi su uputili kapetan bojnog broda Željko Kusić, izaslanik generala Damira Krstičevića, potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane te izv. prof. dr. sc. Željko Radić, prorektor Sveučilišta u Splitu, koji je zaželio Fakultetu puno uspjeha u svoje osobno te u ime rektora splitskog sveučilišta prof. dr. sc. Dragana Ljutića. Istaknuo je kako je Pomorski fakultet u kratko vrijeme jako puno napredovao i postao jedna od najdinamičnijih sveučilišnih sastavnica te izrazio bezrezervnu potporu Sveučilišta u njihovim daljnjim nastojanjima.

Izv. prof. dr. sc. Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta je svom izvješću kazao kako ovu visokoobrazovnu instituciju trenutačno pohađa oko 1550 studenata, te s ponosom istaknuo kako je Fakultet ove godine popunio sva upisna mjesta. Pomorstvo je zanimanje, odnosno poziv, koji garantira mladim ljudima da će se zaposliti, naglasio je dekan Vidan, osvrnuvši se na znanstvene uspjehe zaposlenika, nastavne procese, posebno naglasivši kako će od iduće godine započeti izvođenje poslijediplomskog studija Tehnologije u pomorstvu te brojne projekte koji se vode pri Fakultetu.
Dan Fakulteta je potom svečano proslavljen uz dodjelu nagrada, povelje su dobili: tvrtke Jadroplov i Plovput za doprinos u zapošljavanju i obrazovanju studenata, tvrtka Iva Shipping za doprinos u razvoju Fakulteta, zapošljavanju studenata i akreditaciju procesa obrazovanja od strane japanskog obrazovnog sustava za pomorce, plakete su dobili prof. emeritus Matko Marušić za doprinos u razvoju znanstvenog međunarodnog časopisa „Transactions on Maritime Science“ kojeg objavljuje Pomorski fakultet, Marko Bašić za organizaciju Ljetne škole male brodogradnje u Murteru i mr. sc. Maja Markovčić Kostelac, državna tajnica za more  Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, za doprinos u razvoju sustava obrazovanja te promociji IMSC konferencije, dok je zahvalnicu za uspješno obrazovanja niza generacija studenata Pomorskog fakulteta dobio umirovljeni profesor  prof. dr. sc. Zlatimir Bičanić.

Tvrtke prijatelji Pomorskog fakulteta Plovput, Hrvatski registar brodova, Jadroplov, Pasat Šibenik i Nautika centar Nava dodijelile su nagrade najboljim studentima:  Borisu Rajniću sa studija Nautike,  Ivanu Ferdinandu Barišiću sa studija Brodostrojarstvo,  Nur Assaniju na studiju Pomorske elektrotehničke i informatičke tehnologije, Anđeli Radić  sa studija Pomorske tehnologije jahti i marina i Tini Sule Pomorski menadžment.

Samoj proslavi Dana Fakulteta, prethodilo je  svečano puštanje u rad lanterne „Svjetlo Kampusa“, koja  je poklon tvrtke „Plovput“ Pomorskom fakultetuza 59 godina uspješnog rada u obrazovanju pomoraca, a simoličnu vrpcu su presjekli direktor Plovputa dr. sc. Mate Perišić i dekan izv. prof. dr. sc. Pero Vidan. Bijela boja u pomorstvu označava lučko svjetlo, sigurnu luku, orijentir pomorskog plovnog puta, stoga simbolizira siguran povrataka kući svim studentima, pomorcima i svim našim sugrađanima koji plove dalekim morima.