Najave i događanja

Sveučilište u Splitu i Grad Split potpisali Ugovor o izradi razvojnog programa ''Strategija razvoja Grada Splita do 2030. godine''

Potpisivanje Ugovora o izradi razvojnog programa ''Strategija razvoja Grada Splita do 2030. godine'', između Sveučilišta u Splitu i Grada Splita održano je u ponedjeljak, 28. siječnja, u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci. Tom prigodom Ugovor su potpisali Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita te prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu i dekani sastavnica: prof.dr.sc. Maja Fredotović, dekanica Ekonomskog fakulteta, prof.dr.sc. Sven Gotovac, dekan Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, izv.prof.dr.sc. Nikša Jajac, dekan Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, izv.prof.dr.sc. Gloria Vickov, dekanica Filozofskog fakulteta, izv.prof.dr.sc. Alojzije Čondić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta, prof.dr.sc. Igor Jerković, dekan Kemijsko – tehnološkog fakulteta, prof.dr.sc Damir Sekulić, dekan Kineziološkog fakulteta, prof.dr.sc. Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta, izv.prof.dr.sc. Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta, izv.prof.dr.sc. Mirko Klarić, dekan Pravnog fakulteta, prof.dr.sc. Nikola Koceić – Bilan, dekan Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Splitu i izv.prof.art Edvin Dragičević, dekan Umjetničke akademije.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je naglasio kako je riječ o procesu koji je uistinu značajan ne samo za Grad Split, već i puno šire, jer se njime Grad legitimira kao prostor koji pruža ruku ka znanju, meritokraciji i znanosti, odnosno splitskom sveučilištu
- Ovaj dokument će odrediti budućnost našeg grada ne samo do 2030. godine,  nego i za kasnije razdoblje. Ovo je važan povijesni događaj koji će pružiti okvir suradnje Grada sa Sveučilištem, a Strategija će dokinuti improvizaciju, lutanja i dat će smjer planskog razvoja kuda Grad i njegova aglomeracija žele ići. Konsenzus oko ovog dokumenta te usklađivanje s nacionalnom strategijom te europskim politikama, iznimno je važan, jer je Grad Split motor razvoja cijelog hrvatskog juga, ali i jedna od najvažnijih poluga razvoja Hrvatske – zaključio je gradonačelnik Krstulović Opara.

Rektor Dragan Ljutić ustvrdio je kako su ključne dvije riječi – mogućnost i odgovornost, odnosno povjerenje koje Sveučilištu, kao ponajboljem sveučilištu u regiji na najnovijim ljestvicama, iskazuje Grad Split. 
- Rad dekana i niza njihovih prethodnika, ali i ostalih mnogobrojnih profesora, utkan je u rast Sveučilišta i njegovu trenutačnu poziciju, no iznimno je važno da je Sveučilište prepoznato u svome gradu. Stoga izrada Strategije daje mogućnost Sveučilištu da se pokaže, a u ovom kontekstu razvoj Grada Splita je bitan kao disperzija mogućnosti u našoj Županiji, Dalmaciji, ali i cijeloj domovini Hrvatskoj. Split u tom pogledu ima iznimno važnu ulogu – poručio je rektor Ljutić, zahvalivši se dekanima, popisnicima Ugovora o izradi Strategije.

Antonija Eremut Erceg, direktorica Razvojne agencije grada Splita – RaST i koordinatorica pripreme izrade sa strane Grada Splita kazala je kako operativni tim već mjesecima aktivno radi na pripremi Strategije, dok je doc. dr. sc. Vinko Muštra s Ekonomskog fakulteta, koordinator izrade sa strane Sveučilišta u Splitu, istaknuo  da će ovaj proces, uz znanje 80-ak ljudi koji su uključeni u izradu Strategije, značiti i suradnju svih važnih aktera koji na bilo kakav način mogu pridonijeti da Strategija zaživi ne samo kao jedan konstruktivan dokument, nego da bude pravac koji će usmjeriti razvoj grada. 

U glazbenom dijelu nastupio je kvartet saksofona ENDeM, u sastavu Marko Gerbus, Deni Pjanić, Nereo Arbula i Erna Čizmić Rebić.