Najave i događanja

Filozofski fakultet dobio novih osam nastavnih baza

Arheološki muzej Split, Muzeji Ivana Meštrovića, Hrvatski pomorski muzej, Etnografski muzej,  Galerija umjetnina, Muzej grada Splita, Hrvatska udruga likovnih umjetnika i Ustanova za kulturu galerija Kula nove su nastavne baze Sveučilišta u Splitu i Filozofskog fakulteta, Odsjeka za povijest umjetnosti. Naime, tripartitne Ugovore o suradnji u ponedjeljak, 11. veljače, u vijećnici Rektorata potpisali su rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić, prof.dr.sc  Gloria Vickov, dekanica Filozofskog fakulteta te ravnatelji navedenih institucija u kulturi.

Prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, je tom prigodom istaknuo kako brojni umjetnici i povjesničari umjetnosti potiču upravo iz našeg grada te su vrlo značajni, ne samo za naše područje, već i u europskom kontekstu. U tom smislu, poručio je okupljenim studentima povijesti umjetnosti kako imaju priliku „uroniti“ u svijet koji je prebogat značajnim djelima i umjetnicima. Kazao je kako splitsko sveučilište, uz STEM područje, teži razvijati i ono humanističko, s obzirom da je ovo grad Marka Marulića. Zaključio je kako će nove nastavne baze pružiti studentima kvalitetnu stručnu praksu - učit će kroz praktični rad što je osnova dualnog načina obrazovanja.

- Ovaj događaj je iznimno važan za naš Fakultet jer se njime ostvaruje spona između gospodarstva, kulture i visokog obrazovanja – ustvrdila je dekanica Gloria Vickov naglasivši kako će studenti s Odsjeka povijesti umjetnosti imati priliku doživjeti ono što će ih čekati po završetku školovanja te usvojiti nova znanja i stručne kompetencije.

Pročelnik Odsjeka za povijest umjetnosti doc. dr. sc. Vedran Barbarić, je uz zahvalu čelnicima ustanova u kulturi koji su potpisali ugovor i prepoznali potrebu dodatne edukacije studenata povijesti umjetnosti, naglasio kako će se uz znanstvenu i obrazovnu komponentu, sada obučavati i u poslovima muzejsko-galerijske prirode. Na taj način će se obrazovati u stručnjake koji će u budućnosti biti sposobni ponuditi gradu nove sadržaje u kulturi te osmišljavati nova rješenja, prijeko potrebna u gradu koji je izrastao iz bogate humanističke tradicije, a danas u velikoj mjeri od nje i živi.

U ime studenata zahvalila se Ivana Bošnjak, studentica 1. godine diplomskog studija povijesti umjetnosti, dok su čelnici splitskih galerija i muzeja mahom iskazali zadovoljstvo što će se u njihovim ustanovama odvijati stručna praksa za studente Filozofskog fakulteta te istaknuli kako će ih dočekati raširenih ruku.