Najave i događanja

Znanstvenicima koji surađuju s CERN-om dodijeljena priznanja Sveučilišta u Splitu

Svečana dodjela zahvalnica splitskim znanstvenicima za doprinos razvoju i prepoznatljivosti Sveučilišta, a vezano uz suradnju s Europskim laboratorijem za fiziku čestica CERN-om, održana je u četvrtak, 7. ožujka, u vijećnici Rektorata.

Zahvalnice je uručio rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić s prorektorima uz nazočnost dekana sastavnica s kojih zaslužni znanstvenici dolaze, Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje prof.dr.sc. Svena Gotovca i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta prof.dr.sc. Nikole Koceića – Bilana.

Također, znanstvenike je video porukom pozdravitla i ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženka Divjak te im je prigodnu čestitku uputio i gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara.

Popis zaslužnih znanstvenika:
Prof.dr.sc. Daniel Denegri
Prof. dr. sc. Antunović Željko
Prof. dr. sc. Mile Dželalija
Prof.dr.sc. Nikola Godinović
Prof. dr. sc. Sven Gotovac
Prof. dr. sc. Julije Ožegović
Prof. dr. sc. Ivica Puljak
Izv. prof. dr. sc. Eugen Mudnić
Izv. prof. dr. sc. Linda Vicković
Doc. dr. sc. Duje Čoko
Doc. dr. sc. Marko Kovač
Doc. dr. sc. Damir Lelas
Doc. dr. sc. Josip Musić
Doc. dr. sc. Vesna Pekić
Dr. sc. Ante Kristić
Dr. sc. Toni Šćulac
Duje Giljanović, mag. phys.
Petra Lončar, mag. ing.
Marina Prvan, mag. Ing.
Dunja Polić, prof.
Ivica Sorić, dipl. ing.

Republika Hrvatska postala je u četvrtak 28.veljače i službeno pridružena članica najvećega istraživačkog laboratorija na svijetu - Europskoga laboratorija za fiziku čestica (CERN). Jedan od uvjeta pristupanja bio je značajan znanstveni kapacitet, kojem su posebno doprinijeli splitski znanstvenici kojima će rektor danas dodijeliti zahvalnice za doprinos razvoju i prepoznatljivosti Sveučilišta u Splitu.

Sveučilište u Splitu, preko svojih sastavnica Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) te Prirodoslovno-matematičkog fakulteta  (PMF) sudjeluje u istraživanjima na CERN-u još od 1993. Suradnju je započela mala entuzijastična grupa fizičara, prof. dr. sc. Željko Antunović, prof. dr. sc.  Mile Dželalija, prof. dr. sc.  Nikola Godinović, prof. dr. Ivica Puljak i Ivica Sorić, dipl. ing. na poziv svjetski poznatog znanstvenika Daniela Denegrija.  S godinama je suradnja rasla i proširila se na tehničke znanosti, prvo u područje računarstva, a zatim i digitalne elektronike te danas obuhvaća još 15 znanstvenika zaposlenih na Sveučilištu: prof. dr. sc. Sven Gotovac, prof. dr. sc. Julije Ožegović, izv. prof. dr. sc. Eugen Mudnić, izv. prof. dr. sc. Linda Vicković, doc. dr. sc. Duje Čoko, doc. dr. sc. Marko Kovač, doc. dr. sc. Damir Lelas, doc. dr. sc. Josip Musić, doc. dr. sc. Vesna Pekić, dr. sc. Ante Kristić, dr. sc. Toni Šćulac, Duje Giljanović, mag. phys., Petra Lončar, mag. ing., Marina Pervan, mag. Ing., Dunja Polić, prof.. 
 
Kao rezultat suradnje s CERN-om, objavljeno je više od 1100 znanstvenih radova indeksiranih u Web of Science (WOS), koji su citirani  više od 47 000 puta. To čini oko 13% svih radova Sveučilišta u WOS-u te oko 35% svih citata te trajno doprinosi prepoznatljivosti Sveučilišta u Splitu.  Na temama vezanim uz istraživanja na CERN-u stečeno je 5 doktorata iz područja fizike i 2 u području računalnih znanosti, a 3 doktorata su u izradi. Najvažnije postignuće je sudjelovanje u otkriću Higgsovog bozona, u kojem je značajnu ulogu imala i splitska grupa, pod vodstvom Ivice Puljka, koji je pritom koordinirao grupu od stotinjak znanstvenika iz cijelog svijeta.

Među znanstvenim skupovima i školama posebno se ističe prestižna svjetska konferencija iz područja fizike elementarnih čestica i astročestične fizike "LHC Days in Split", koja se od 1996. održava svake dvije godine u Splitu. Suradnja s CERN-om doprinijela je promociji i popularizaciji znanosti kroz više od 500 događanja. Primjerice, zahvaljujući „Međunarodnim istraživačkim danima za učenike“ više od 2000 hrvatskih srednjoškolaca upoznalo se sa znanstvenim istraživanjima na CERN-u. Značajan je i doprinos kvaliteti studija jer se studenti kroz izradu projektnih zadataka, završnih i diplomskih radova upoznaju s najnovijim metodama i tehnologijama. Dodatno, kroz CERN Summer Student program i stipendiju, studenti diplomskih studija imaju mogućnost provesti nekoliko mjeseci na CERN-u i raditi na znanstvenim projektima. Na PMF-u će se od iduće akademske godine nuditi  upis smjera Astrofizika i fizika elementarnih čestica, koji će uz razumijevanje prirode na najmanjim i najvećim skalama omogućiti i primjenu modernih metoda analize podataka.

Dosadašnja suradnja uspješno se odvijala zahvaljujući potpori Sveučilišta u Splitu, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Veleposlanstva Republike Francuske. Ulaskom Hrvatske u CERN stekli su se svi uvjeti da suradnja postane još snažnija. Našim se studentima sada pruža mogućnost dobivanja CERN-ove stipendija za doktorate iz područja tehničkih znanosti.  Postoji i mogućnost uključivanja IT tvrtki koje se sve više razvijaju u našoj županiji kako bi se bavili primjenom i razvojem najnovijih tehnologija. Sve to će omogući dodatan razvoj znanosti i gospodarstva.