Najave i događanja

Svečano proslavljen Dan Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

Svečanom sjednicom u petak, 7. lipnja, prigodno je obilježen Dan Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje. Uz domaćine dekana prof. dr. sc. Svena Gotovca te prodekane izv. prof. dr. sc.  Borisa Ljubenkova, prof. dr. sc. Vladana Papića i izv. prof. dr.sc. Branimira Lelu , svečanosti su prisustvovali prof. dr. sc.  Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i inovacije, prof.dr.sc. Đurđica Miletić, prorektorica za međunarodnu suradnju, prof.dr.sc. Goran Kardum, prorektor za nastavu, prof.dr.sc. Željko Radić, prorektor za pravne poslove i razvoj ljudskih potencijala, čelnici sastavnica splitskog sveučilišta te srodnih tehničkih fakulteta, brojni profesori i studenti.

Rektor Ljutić je istaknuo kako je riječ o jednoj od najznačajnijih sastavnica Sveučilišta, među vodećima po svojoj znanstvenoj i nastavnoj izvrsnosti. Naglasio je da je tome pridonijelo prihvaćanje i implementiranje svih najviših standarda, kako u nastavi tako i u stručnom radu.
- Povezanost FESB-a s institucijom poput CERN-a puno znači za naše Sveučilište, naročito kada govorimo o funkcionalnoj integraciji. To prvenstveno znači da smo svi dio sveučilišta i profesori i studenti jer samo zajedništvom možemo pokretat nove studije, otvarati nove perspektive. Na taj način šaljemo poruku mladim ljudima da ostanu u svom gradu – kazao je rektor Ljutić još jednom istaknuvši kako je Sveučilište otvoreno za svih.

U izvješću o radu u protekloj godini dekan Gotovac se pak osvrnuo na uspjehe djelatnika i studenata FESB-a te nastavnu i znanstvenu djelatnost ove ustanove.
U znanstveno-istraživačkoj djelatnosti naši djelatnici su se mnogo angažirali, čemu svjedoče  2 projekta HORIZON 2020, 3 projekta na razini istraživanja i razvoja koji se financiraju iz EU fondova te ukupno 12 projekata Hrvatske zaklade za znanost. Godišnju Nagradu za znanost dobio je dr.sc. Ivo Marinić Kragić,prof.dr.sc. Dinko begušić nagradu „Nikola Tesla“ Hrvatske sekcije IEEE, doc.dr.sc. Josip Vasilj nagradu „VERA JOHANIDES“ mladom znastevniku. Nagradu za znanost Sveučilišta u Splitu dobili su pak izv.prof.dr.sc. Sandro Nižetić, doc.dr.sc. Silvestar Šesnić, i dr.sc. Marko Vukasović.
Aktivni su na FESB-u bili i u stručnom radu što najbolje pokazuju i dvije patentne prijave, kao i u organizaciji međunarodnih konferencija, kojih je samo u prošloj godini bilo 10. Bilo je također  i mnoštvo studentskih aktivnosti, natjecanja i konferencija…

Proslava Dana Fakulteta bila je prigoda da se daruju zaslužni studenti, institucije i djelatnici.