Najave i događanja

Predavanje dr.sc. Saše Cecija "Kome treba ta popularizacija znanosti" na PMF-u

Predavanje dr. sc. Saše Cecija pod nazivom Kome treba ta popularizacija znanosti?  održat će se u ponedjeljak 30. rujna 2019. u 12 sati u amfiteatru A0-1 na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu. Predavanje je namijenjeno studentima i široj javnosti. 

O predavaču:
Dr. sc. Saša Ceci je čestični fizičar s CERN-a i Instituta Ruđer Bošković, jedan je od autora i voditelja znanstvene emisije HRT-a Treći element za što je dobio državnu nagradu za znanost 2015. godine. Dopredsjednik je Hrvatskog fizikalnog društva, autor bloga Blesimetar (i dvije istoimene knjige), jedan od organizatora i voditelja zagrebačkih Skeptika u pubu od samih njihovih početaka, popularizator fizike na Facebooku, član Malog vijeća Sindikata znanosti i urednik više udžbenika iz fizike za osnovnu školu. Uz sve to, povremeno drži nastavu na Sveučilištu u Zagrebu. Oženjen je i ima dvoje djece, a u slobodno vrijeme voli svirati gitaru (što ne znači da je i zna svirati).

O temi predavanja riječima dr.sc. Saše Cecija:
" Znanstvenici popularizaciju znanosti najčešće doživljavaju na jedan od dva načina - ili kao zabavu ili kao muku. Obično je zabavno pokazivati klincima iz osnovne škole neke atraktivne eksperimente. A svima nama je muka kad svoje istraživanje moramo “zaglupiti” da bismo ga mogli predstaviti medijima ili široj javnosti. No mnoge vještine iz područja znanstvene popularizacije mogu imati velik utjecaj na naše znanstveno istraživanje, na uspješnije objavljivanje radova u prestižniijim časopisima, kao i na bolju percepciju  naših znanstvenih ideja i rezultata među našim kolegama, čak i ako su iz istog područja kao i mi. Ako istražujemo nešto što je zaista važno i izazovno, želimo da to drugi znaju, prepoznaju i razumiju. “Zaglupiti” neki koncept može svatko, ali izvući njegovu suštinu i pokriti sve njegove kjučne aspekte na svima razumljiv i zanimljiv način zahtjeva određenu vještinu. Vještinu koju dobivamo radeći popularizaciju znanosti na pravi način. Zato je korisno uložiti dodatan trud i steći malo više iskustva u znanstvenoj komunikaciji i popularizaciji. Ali to je tek početak ove priče. Zašto je popularizacija znanosti ključna za sva moderna društva, čut ćemo na predavanju."

Prigodom posjete Splitu dr.sc. Saše Cecija, dan ranije odnosno u nedjelju 29. rujna u 19 sati, održat će se predstavljanje njegove knjige Blesimetar Drugi u  Galeriji Umjetnina Caffe Music Bar Split, Ul. kralja Tomislava 15.

O knjizi:
U novoj knjizi Saša Ceci donosi svoje dosad najpopularnije tekstove u kojima na jednostavan način piše o fizici svakodnevnih fenomena kao što su sunčanje, znojenje, plime i oseke, cvrčanje cvrčaka, ljetne oluje, munje i gromovi, škripanje krede, zrcaljenje u ogledalima, odbijanje kugli kod biljara i još mnogo, mnogo toga. Poseban naglasak je na neintuitivnim problemima iz fizike poput razlike uzgona parobroda na rijeci i moru, nelinearnoj vezi brzine automobila i puta kočenja, te objašnjenja zašto je izmjenična struja bolje od istosmjerne u dalekovodima. Tu se pokazuje koliko je za znanost važno postavljanje pravih pitanja, a vidi se i korisnost pogrešnih pitanja - koje Ceci nepogrešivo postavlja u ovim pričama i koje sve čitatelje navode na pogrešan put - u nastavi i popularizaciji fizike. Osim fizike, knjiga sadrži i tipične Cecijeve tekstove s njegovog bloga u kojima se u svom šaljivo-ozbiljnom gorko-slatkom stilu dotiče svega, od matematike i biologije, do vjeronauka, psihologije i politike. Barem one znanstvene. Kroz sve te priče, intervjue i komentare provlači se jedno pitanje: što je uloga, odnosno koja je svrha znanstvenika u modernom društvu. Ceci u knjizi daje svoj odgovor - da je najvažnija uloga znanstvenika da govori istinu. Nije stoga neobično da je na naslovnici - dvorska luda.