Najave i događanja

Svečano dodijeljene Nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu

Svečana dodjela Nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu za 2019. godinu održana je u petak 31. siječnja na Ekonomskom fakultetu. Svečanosti su nazočili rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić s prorektorima, Luka Brčić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita, predstavnici Senata Sveučilišta u Splitu, članovi akademske zajednice, studenti te ostali uvaženi gosti.
Nagrada je pripala najproduktivnijim znanstvenicima čiji je rad značajno pridonio prepoznatljivosti našeg Sveučilišta u znanstvenoj izvrsnosti, a osnovni kriterij za dodjelu bio je znanstvena produktivnost autora iskazana u Web of Science Core Collection i Scopus bazama u 2018. godini. 
Lista je napravljena prema znanstvenim područjima pri čemu prošlogodišnjih dobitnici, bez obzira na postignute rezultate u 2018. godini, nisu mogli sudjelovati. Na osnovu šire liste, napravljena su uža povjerenstva, za svako pojedino područje, koja su sačinjavali prodekani/zamjenici pročelnika nadležni za znanost na pojedinoj sastavnici koja ima znanstvenike iz dotičnog znanstvenog područja.
Svako pojedino povjerenstvo primijenilo je dodatne kriterije znanstvene izvrsnosti i predložilo određeni broj predloženika za Nagradu, sukladno ukupnom broju znanstvenika iz pojedinog područja, vodeći računa o uvažavanju doprinosa i specifičnosti te poticanju razvoja svih znanstvenih područja. 
Senat Sveučilišta u Splitu usvojio je listu  19. prosinca 2019.

O značaju Nagrade najproduktivnijim znanstvenicima za splitsko sveučilište na svečanosti je govorio rektor Ljutić kazavši kako trebamo biti ponosi kada vidimo koliki je naš utjecaj i doprinos razvoju znanstvene misli i tko sve radi na našem sveučilištu, a riječ je o ljudima koji su u vrhu svjetske znanosti i objavljuju svoje radove najprestižnijim časopisima.

Zahvaljujući današnjim laureatima, kao i svim ostalim našim djelatnicima splitsko sveučilište je u rangu najboljih europskih i svjetskih obrazovnih ustanova, naročito ako se uzmu u obzir zemlje poput Njemačke, Francuske ili Kine koji imaju puno veći broj sveučilišta. Uspjeli smo se plasirati i na Šangajsku listu i to na otprilike 600 mjesto, od ukupno 20000 sveučilišta koji su ušli u konkurenciju – kazao je rektor Ljutić naglasivši kako smo ujedno, prema znanstvenoj produkciji i citiranosti, najbolji u državi, a to možemo zahvaliti vrlo visokim kriterijima koje smo postavili.
Čestitavši nagrađenima rektor je poručio kako su upravo oni i naši studenti, najbolji ambasadori Grada Splita, Županije i države te da stoga očekuje još značajniju potporu lokalne uprave.

Čestitke su uputili i pročelnik Mate Omazić i zamjenik župana Luka Brčić, a u ime nagrađenih zahvalio se prof.dr.sc. Nikola Godinović.

Prije svega bih čestitao mladim nagrađenim  kolegama jer je u njima budućnost, stoga smatram da je najisplativije ulaganje upravo ono u mlade perspektivne ljude. Zajedno smo pak stavili splitsko sveučilište na svjetsku znanstvenu kartu – rekao je Godinović poručivši kako Sveučilište treba stremiti interdisciplinarnom obrazovanju i poticati znatiželju, kreativnost i maštu jer upravo je to ono što pokreće razvoj i društvo.
U glazbenom dijelu programa sudjelovao je gudački kvartet u sastavu: Ana Tošić D'Ambra i Dakica Sanko – violine, Damiano Cosimo D'Ambra – viola i Dubravko Geić – violončelo

U PODRUČJU BIOMEDICINE I ZDRAVSTVA nagrađeni su:
Ana Marušić s Medicinskog fakulteta 
Katarina Vukojević s Medicinskog fakulteta
Ivan Galić s Medicinskog fakulteta

U PODRUČJU BIOTEHNIČKIH ZNANOSTI nagrađena je :
Merica Slišković s Pomorskog fakulteta 

U PODRUČJU DRUŠTVENIH ZNANOSTI nagrađeni su:
Jozo Čizmić s Pravnog fakulteta
Goran Kardum s Filozofskog fakulteta
Damir Sekulić s Kineziološkog fakulteta 
Blanka Škrabić Perić s Ekonomskog fakulteta

U PODRUČJU HUMANISTIČKIH ZNANOSTI  nagrađen je
Brian Daniel Willems s Filozofskog fakulteta

U INTERDISCIPLINARNOM PODRUČJU nagrađen je :
Nikša Jajac s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije
 
U PODRUČJU PRIRODNIH ZNANOSTI nagrađeni su:
Ivica Ljubenkov s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta
Leandra Vranješ Markić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta

U PODRUČJU TEHNIČKIH ZNANOSTI nagrađeni su:
Dragan Poljak s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje
Jure Radnić s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije
Nikola Grgić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

U KATEGORIJI VELIKE KOLABORACIJE nagrađen je:
Nikola Godinović s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

MEĐU ZNANSTVENIM NOVACIMA, ASISTENTIMA I POSLIJEDOKTORANDIMA  nagrađeni su:
Goran Kuvačić s Kineziološkog fakulteta
Ivo Marinić-Kragić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje
Tomislav Rončević s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta