Najave i događanja

Rektor Ljutić o inicijativama splitskih studenata i Studentskog centra

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Splitko-dalmatinske županije, održanoj u srijedu 25. ožujka, sudjelovao je i rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić.

Rektor je kazao kako svi razmišljamo kako na neki način posegnuti za novim zaštitnim sredstvima i tako dignuti sigurnost življenja u našoj sredini.

- Naše Sveučilište razmišlja kako pomoći lokalnoj zajednici i cijeloj državi. Zapravo je riječ o dvije inicijative. Jedna inicijativa, sa strane ravnateljstva našeg Studentskog centra, Ivana Žižića i njegovih kolega da smo mi kao studentski centar i naš restoran sposobni dostaviti preko 7 tisuća obroka svakodnevno za sve one koji su u neprilici i ne mogu sebi napraviti adekvatnu opskrbu. Nećemo dozvoliti da u ovom slučaju itko od naših sugrađana ostane bez adekvatne prehrane.

S druge strane, inicijativa, našeg studenta Slavena Damjanovića je bila od prije koji dan da se osobna zaštita prvenstvno zdrastvenih djelatnika, ali i policije i vojske te svih onih koji dolaze na prvu crtu obrane, da se napravi prozirni zaštitni vizir. To se omogućilo svakodnevnim radom da se na 3D printerima napravi određeni broj maski, rekao je rektor Ljutić dodajući kako iza svega stoji Hrvatski studentski zbor.

- Inicijativa i znanje je njihovo i proširilo se po cijeloj državi. Sada negdje oko 250 pisača tiskaju ove maske. Istodobno kako ne bi ostali samo na osobnim inicijativama, u dogovoru sa županom Blaženkom Bobanom, stupili smo u kontakt s AD Plastikom. Naša poduzeća se pripremaju za ono što je našem društvo potrebno, a to su maske. 

Rektor Ljutić je dodao kako su epidemiolozi na svoja leđa uzeli težak teret, a mi ih moramo slušati.

- Njihove poruke su jasne. Imamo šasnsu, dignimo glave, kazao je rektor Ljutić.

Izvor: Slobodna Damacija