Najave i događanja

Otvoreni Galensko - analitički laboratorij te upravna zgrada Ljekarna Splitsko – dalmatinske županije

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u utorak, 26. svibnja, svečano je otvorio prostore Galensko - analitičkog laboratorija te upravnu zgradu Ljekarna Splitsko – dalmatinske županije u Dugopolju, gospodarskoj zoni Podi.
Uz predsjednika Vlade i ministara Vilija Beroša, Olega Butkovića i Marka Pavića, otvaranju su nazočili brojni uzvanici, kojima su se obratili premijer Andrej Plenković, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić i ravnatelj Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović.

Rektor je istaknuo kako je ovo veliki dan, jer svjedočimo ostvarenju vizije koja je započela prije nepune tri godine. 
- Realizacija ove vizije predstavlja sigurnost življenja na ovom prostoru, ali i šire, jer se pripravci, među kojima velik broj dezinficijensa koji izrađuje Galenski laboratorij koriste diljem Hrvatske. Uz potporu Vlade RH dobili smo nastavnu bazu Sveučilišta u Splitu iz koje će niknuti i samostalni studij Farmacije u okviru našeg Sveučilišta – kazao je rektor Ljutić, pozdravivši i nazočne čelnike sastavnica koje zajedničkim snagama izvode studij Farmacije, dekana Kemijsko-tehnološkog fakulteta prof. dr. sc. Igora Jerkovića i dekana Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Zorana Đogaša. Zahvalio se svima koji su doprinijeli izgradnji Galenskog laboratorija.

Ukupna bruto površina objekta iznosi 3473m2 u sklopu koje se nalazi proizvodni, skladišni i administrativni dio. Objekt je sagrađen u skladu s načelima dobre proizvođačke prakse (GMP), zadovoljava najstrože standarde farmaceutske industrije te predstavlja jezgru buduće tvornice lijekova. Radi se o tehnološki najsloženijem objektu na području Splitsko – dalmatinske županije. 
Proizvodni dio se sastoji od 15 „čistih soba“ klase D, 5 „čistih soba“ klase C te jedne „čiste sobe“ u klasi B čime je omogućena proizvodnja većine farmaceutskih oblika. U sklopu proizvodnog dijela oprema se moderni analitički i mikrobiološki laboratorij koji je zadužen za provjeru kakvoće svih pripravaka.

Ukupna planirana vrijednost investicije iznosi 100 milijuna kuna s PDV-om, od čega je do danas uloženo 70 milijuna kuna s PDV-om iz vlastitih sredstava. U narednom razdoblju kroz tvrtku kćer Pharmagal d.o.o. se planira dodatno ulaganje u specijalističko educiranje kadra, istraživačko-razvojni laboratorij, nabavu dodatne opreme i razvoj logistike kako bi bili spremni na izlazak s proizvodima i na tržišta izvan ljekarničke djelatnosti.
Galenski laboratorij svojim proizvodima opskrbljuje preko 900 partnera na području RH te je u proteklih pet godina upeterostručio proizvodnju i prodaju vlastitih pripravaka. Važnost galenskog laboratorija je potvrđena i tijekom COVID 19 krize kada je u vrlo kratkom roku koristeći znanja i iskustva Galenski laboratorij uspio proizvesti i opskrbiti sa preko 150 tona antiseptika i dezinficijensa sve partnere na području RH. U slijedećih 6 mjeseci cjelokupna postojeća proizvodnja koju čini asortiman od preko 200 proizvoda bit će prebačena sa lokacija u Splitu u novi proizvodni pogon.

Ljekarna SDŽ je najveća ljekarnička ustanova na području Dalmacije koja posluje na iznimno konkurentnom tržištu gdje ostvaruje sve svoje prihode te spada među najveće ljekarničke lance u Hrvatskoj. U svojoj mreži ima ukupno 35 ljekarničkih jedinica, 3 depoa lijekova te galenski i analitički laboratorij. Zapošljava ukupno 280 djelatnika na području Splitsko – dalmatinske  županije te je nastavna baza studija Farmacije pri Sveučilištu u Splitu. U razdoblju od 2015. godine do danas primjenom stručnog kadrovskog normativa, a uvažavajući ekonomsku održivost poslovanja, stvorila je 70 novih radnih mjesta i zaposlila isto toliko stručnjaka zdravstvenog kadra (farmaceuta i farmaceutskih tehničara). Paralelno s izgradnjom laboratorija Ljekarna SDŽ je investirala u stručno obrazovanje djelatnika (specijalizacije iz tehnologije, analitike, kozmetologije, registracije proizvoda i kontrole kvalitete) čime su stvorene pretpostavke za nastavak uspješnog poslovanja i u nadolazećem razdoblju.