Najave i događanja

Održana svečana inauguracija umjetničke instalacije: VIKTOR POPOVIĆ Bez naziva (Arhiv ST3: Sadržaj)

Inauguracija umjetničke intervencije na fasadi zgrade Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, akademskog umjetnika Viktora Popovića „Bez naziva (Arhiv ST3: Sadržaj)“ održana je u utorak, 19. siječnja, a na pročelju zgrade će ostati do 1. veljače. Drugi dio instalacije postavljen je u Galeriji Kula, čime se idejno spajaju dvije, naizgled odvojene, gradske cjeline. 

- Riječ je umjetničkoj provokaciji i meni je drago da Sveučilište širi pozitivne krugove, posebice u domeni umjetnosti. Naše Sveučilište zaista je snažno u regiji i ne prednjači samo u STEM području, već veliku pažnju posvećuje društvenim i humanističkim djelatnostima. Upravo ovakav umjetnički izričaj mnogo znači za naše Sveučilište. Simbolično je da se ova izložba realizira upravo u vrijeme nakon što je Sveučilište cijelu zgradu prepustilo Filozofskom fakultetu kako bi naši profesori i studenti mogli raditi u još boljim uvjetima, tako da i ovo umjetničko djelo na pročelju daje novu dimenziju, ne samo zgradi, nego i onome što mi želimo, a to je biti što bolji, što kvalitetniji, da još više unaprijedimo edukaciju. Želja nam je njegovati filozofiju „universitasa. Taj pojam se ne odnosi samo na sveučilište nego na prijenos znanja studentima i iz zajedničkog rada stvaranje novih vrijednosti – istaknuo je rektor Ljutić kazavši kako postoje pozitive naznake o ostvarivanju suradnje splitskog sveučilišta s Humboldtovim sveučilištem u Berlinu.

Dekanica Vickov je kazala kako je ova instalacija upravo revolucionarna intervencija, s obzirom da je postavljena na pročelje zgrade. 
- Filozofski fakultet nastoji djelovati kao perjanica humanističke misli i djelovanja i ovom izložbom htjeli smo pokazati da nastavljamo djelovati kao kulturni inkubator na ovom području. Već smo postavljali izložbe unutar zgrade te je u ovom kontekstu iznimno bitna činjenica da smo nakon 15 godina djelovanja Fakulteta u cijelosti dobili zgradu u Poljičkoj na korištenje, za što smo zahvalni rektoru Ljutiću – rekla je dekanica Vickov istaknuvši ponos činjenicom da je autor intervencije akademski umjetnik i redoviti profesor na Umjetničkoj akademiji Viktor Popović,  a kustos izložbe doc. dr. sc. Dalibor Prančević s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta. 

Viktor Popović je kazao kako mu je bila želja da kroz rečenice ispisane na fasadi zgradi Filozofskog fakulteta osvijesti ljude da se percepcija povijesti te urbanističke pretpostavke danas u nedovoljnoj mjeri primjenjuju na današnje projekte te urbanističke planove i razvoj. 

Intervencijom na fasadi fakultetske zgrade pokrenut je i novi izložbeni projekt „Reper“ koji je na Filozofskom fakultetu osmislio i njime moderira upravo doc. dr. sc. Dalibor Prančević. Prančević je istaknuo kako Viktor Popović problematizira urbanističko i arhitektonsko naslijeđe s kraja 1960-ih i tijekom 1970-ih godina. Naime, iz arhivskog dokumenta SPLIT 3 - Osnovno urbanističko rješenje - Tekstualni dio: preliminarni tehnički opis i izvještaj iz studenoga 1969. godine, Popović odabire nekoliko rečenica koje aplicira na prepoznatljivu fasadu pretvarajući je u aktivno crtovlje kojim propituje pojavu i narav grada danas. Time se, dakle, inertna estetika arhitektonske vanjštine preobražava u platformu izrazito dinamičnog javnog diskursa. Nadalje, u Galeriji Kula umjetničkom reelaboracijom fotografija Zvonimira Buljevića koje dokumentiraju izgradnju Splita 3, Viktor Popović ukazuje na važnost zaštite pomno osmišljenih i definiranih urbanističkih cjelina, aludirajući na nužnu potrebu primjerenije valorizacije tog segmenta splitske gradogradnje i to na svim razinama.
-
Umjetnička intervencija na fasadi Filozofskog fakulteta u Splitu ostvarena je u organizaciji Filozofskog fakulteta i Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split čiji je čelnik Vice Tomasović također pozdravio otvaranje ove izložbe, dok je dio izložbe u Galeriji Kula u organizaciji istoimene ustanove za kulturu.