Najave i događanja

Održana završna konferencija projekta "Unaprjeđenje i provedba stručne prakse na Sveučilišnom odjelu za stručne studije"

Završna konferencija projekta "Unaprjeđenje i provedba stručne prakse na Sveučilišnom odjelu za stručne studije" održana je u četvrtak 9. ožujka u velikom amfiteatru Odjela za stručne studije. Konferenciji su nazočili prorektor za znanost i kvalitetu Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Igor Jerković, pročelnik Odsjeka za Stručne studije, dr. sc. Petar Pepur, prof. struč stud., voditelj projekta, dr. sc. Marko Vukšić, te predstavnici projektnih partnera ERICSSON NIKOLA TESLA d.d, CEMEX HRVATSKA d.d., DELTRON d.o.o., DELIĆ DIELEKTRIK d.o.o., AKUO ENERGY MED d.o.o., LAMA d.o.o.

Svrha projekta je bila unaprijediti postojeće programe, kvalitetu studija i kompetencije studenata potrebne za završavanje studija i izlazak na tržište rada.

Projekt je svojim aktivnostima bio usmjeren na nastavno i nenastavno osoblje te studente preddiplomskih stručnih i specijalističkih diplomskih stručnih studija. Tako je preko stotinu studenata prošlo kroz program osposobljavanja zaštite na radu, odnosno rada na siguran način. Od početka programa praksu je obavilo oko 1350 studenata, od toga je direktno kroz projekt prošlo 450 studenata kroz program osposobljavanja i oko 500 studenata kroz program provedbe prakse. Na projektu je sudjelovalo 6 projektnih partnera, a oni su nam na raspolaganje dali preko 20 mentora koji su radili s našim studentima. - otkrio je voditelj projekta, dr. sc. Marko Vukšić, pročelnik Odsjeka elektrotehnike dodavši kako je kroz projekt utrošeno preko sto tisuća eura na nabavku opreme koja ostaje u trajnu koristi svim sadašnjim i budućim studentima." - otkrio je voditelj projekta, dr. sc. Marko Vukšić, pročelnik Odsjeka elektrotehnike dodavši kako je kroz projekt  utrošeno preko sto tisuća eura na nabavku opreme koja ostaje u trajnu koristi svim sadašnjim i budućim studentima.

Opremljena su tri laboratorija za vježbanje, jedan je opremljen u smislu IT učionice, jedan je namijenjen za implementaciju svjetlovodnih sustava, a opremljen je i laboratorij kojeg popularno zovemo ‘3D skeniranje do 3D modeliranja’. Dobili smo vrhunsku opremu koja je potrebna za stručnu praksu naših studenata, a to je odlična osnova za razvitak standarda studiranja. Studenti sada imaju mogućnost teorijska znanja vježbati na praktičnoj opremi koja se koristi u toj struci – istaknuo je Vukšić.

O važnosti projekta unaprjeđenja stručne prakse za splitsko sveučilište govorio je prorektor Jerković.

- Ovakvi projekti su jako bitni za cijelo Sveučilištu jer je danas stručna praksa dio kurikuluma studijskih programa na svim razinama. To je spona između poslodavaca i studenata. Studenti se tako upoznaju s radnim procesima i to im kasnije omogućava lakšu prilagodbu na svojim novim radnim mjestima. Ovaj projekt je unaprijedio i infrastrukturu Odjela te je osnovan Ured za stručnu praksu. Zadovoljstvo mi je da je projekt uspješno proveden, a vjerujem da svi dionici dijele isto iskustvo - kazao je prorektor za znanost i kvalitetu Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Igor Jerković napomenuvši da unutar SEA-EU alijanse, koje je Sveučilište član, postoji odlična prigoda da se nastavi rad na unaprjeđenju stručne prakse te razviju buduće suradnje sa starim i novim partnerima.

Reakcije studenata koji su odradili stručnu praksu u nekoj od tvrtki projektnih partnera su, prema riječima pročelnika Odjela Pepura, izvrsne.

- Studenti su naučili puno toga, dotaknuli su se realnog sektora. Uvijek volim spomenuti jednu izreku, a glasi ‘gram prakse je teži od tone teorije’. Neki od studenata su uspostavili suradnju i poslovne kontakte. Unatoč činjenici da je danas kraj projekta, mi ćemo i dalje nastaviti suradnju s našim projektnim partnerima kroz razne oblike provođenja stručne prakse i nove razvojne projekte – poručio je pročelnik Pepur. Tesla d.d, Cemex Hrvatska d.d., Deltron d.o.o., Delić Dielektrik d.o.o., Akuo Energy med d.o.o. i Lama d.o.o.

Projektni partneri i studenti Sveučilišnog odjela za stručne studije su iznijeli svoja iskustvima suradnje za vrijeme trajanja projekta. Zadovoljstvo je bilo obostrano, a koliko za jedne i druge ima koristi od stručne prakse najbolje govori podatak koji je kazao predstavnik tvrtke Ericsson Nikola Tesla Zoran Burić.

Naša kompanija surađuje s Odjelom za stručne studije i s ponosom možemo reći da je kroz to razdoblje skoro 60 studenata bilo kod nas na stručnoj praksi, a od toga je njih 50 kod nas ostalo raditi i danas su raspoređeni na svim pozicijama pa i onim rukovodećim. To je najbolji pokazatelj suradnje i kvalitete samog Odjela i njegovih studijskih programa – kazao je Bubrić.

Student elektrotehnike  Zvonimir Katić potvrdio koliko je studentima dragocjeno iskustvo stručne prakse te dobitak nove suvremene opreme kojom su opremljeni njihovi praktični laboratoriji.

Ukupna vrijednost projekta je 3.318.660,09 HRK od čega je EU sufinanciranje 100 % odnosno iznosi 3.318.660,09 HRK.