Najave i događanja

Paola Miletić: Odlazak na stručnu praksu mi je jedno od najljepših iskustava u životu

Paola Miletić, studentica druge godine diplomskog studija pedagogije i anglistike s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, prva je studentica koja je sudjelovala u programu stručne prakse u međunarodnoj nastavnoj bazi Filozofskog fakulteta Instituto San Leone Magno (Cambridge Institute u Rimu) gdje je boravila tri mjeseca. S Paolom smo popričali o njenim dojmovima i iskustvima.

1. Kako je došlo do tvog odlaska na stručnu praksu? Kako izgleda postupak prijave za odlazak na stručnu praksu, koji su uvjeti i tko sve ima pravo na nju?

Moja međunarodna avantura zapravo započela je prilično spontano i iznenadno. Jednog običnog dana profesorice s Odsjeka za anglistiku pozvale su nas na online sastanak, gdje se jednom studentu druge godine diplomskog studija anglistike nudila ova mogućnost u svrhu polaganja kolegija Praktikum i školska praksa. To su bili uvjeti za prijavu i ja sam se javila jer sam pomislila kako zvuči veoma interesantno i korisno. Javile su se i studentice prve godine diplomskog studija, koje će mogućnost odlaska na praksu imati sljedeće akademske godine.

Postupak prijave zapravo nije bio kompliciran jer sam dobila link za natječaj u kojem je sve bilo jasno i razumljivo navedeno, ali je bilo potrebno prikupiti dosta dokumentacije. Srećom, u tome su mi pomogle koordinatorice Filipa Jelaska i Snježana Veršić, kojima ovim putem želim zahvaliti na pomoći i strpljenju prilikom podnošenja moje prijave. U svakom trenutku bile su spremne odgovoriti na moja pitanja i olakšati mi situaciju.

2.Opiši nam ukratko tvoj boravak tamo, postoji li nešto što bi posebno izdvojila?

Tri mjeseca na ovom institutu prošla su mi jako brzo jer sam uvijek imala nešto raditi. Moja mentorica Ana Plavša maksimalno se potrudila pri sastavljanju mog rasporeda u kojem je vješto izbalansirala broj predmeta i profesora koje sam slušala te predmeta, tečajeva i tema koje sam sama predavala. Imala sam priliku upoznati divne kolege profesore koji su mi svojim savjetima i razgovorom učinili iskustvo još ljepšim. Bilo je trenutaka kada mi nije bilo svejedno što ću taj dan držati nekoliko predmeta ili cijeli tečaj, ali uz potporu svih sam iz sebe izvukla potencijal i vještine koje do tada nisam bila ni svjesna da posjedujem. Ovu priliku bih stoga iskoristila da od srca zahvalim svojoj dragoj mentorici i svim kolegama na institutu na razgovoru, druženju, savjetima i svemu ostalome što smo zajedno proživjeli kroz ova tri mjeseca.

Posebno bih istaknula i povezanost koju sam osjetila s djecom. Sudjelovala sam na nastavi u osnovnim i srednjim školama te sam kroz boravak i rad spoznala ne samo njihovu razinu znanja engleskog jezika, nego i njihov karakter te zanimacije, otkrivajući svakoga dana tko su oni i što ih čini posebnima. Bilo mi je jako teško oprostiti se s njima kada je došao posljednji dan škole prije ljetnih praznika.

3. Vjerujem da si sa sobom u Split donijela mnoga nova znanja, iskustva i zaključke?

Sa sobom u Split donijela sam mnogo novih spoznaja, znanja i vještina kada je u pitanju umijeće predavanja engleskog jezika u osnovnim i srednjim školama. Smatram da je teorija na fakultetu korisna te da se bez nje pojedinac teško može snaći u svim situacijama koje jedan razred donosi, ali upravo praksa i vođenje nastave u stvarnom vremenu je ono što mi je omogućilo da steknem pregršt strategija i veliku količinu samopouzdanja pri radu. Kada si izložen situaciji i prepušten svom znanju te kreativnosti, granice se brišu i naučimo više no što smo ikada mogli zamisliti. Upravo zato smatram ovu praksu toliko dragocjenim i jedinstvenim iskustvom koje ću pamtiti cijeli život.

4. Instituto San Leone Magno je prva međunarodna nastavna baza FFST-a?

Tako je, Instituto San Leone Magno je prva međunarodna nastavna baza Filozofskog fakulteta u Splitu, što naglašava važnost cijelog ovog projekta te ističe posebnost i kvalitetu našeg fakulteta u odnosu na ostale. Baš iz tog razloga, želim istaknuti koliko sam zahvalna upravi FFST-a koja je potpisom ovog sporazuma omogućila moje stručno usavršavanje i otvorila mi mnoga vrata kada je u pitanju moja profesionalna budućnost. Zahvaljujem i mentorici Antoneli Marić te koordinatorici Tamari Ljubičić jer su vješto organizirale i vodile cijeli projekt, kao i mene samu, dok su cijelo vrijeme bile na raspolaganju i pružale mi savjete i podršku znajući da sam prva studentica koja sudjeluje i cijenim što su htjele da mi to bude jedno od najljepših iskustava u čemu su i uspjele.

5.Planovi za budućnost? Vjerujem da je ovo bilo pozitivno iskustvo koje bi preporučila svima?

Prije ove prakse, nisam bila posve sigurna želim li se baviti pedagogijom ili biti nastavnica engleskog jezika, oba puta činila su se dobra i privlačna na svoj način. Ipak, nakon ove prakse moji pogledi su se kristalizirali i mogu sebe zamisliti u ulozi nastavnika i kao pojedinca koji cijeli život radi na usavršavanju svog znanja jezika te metoda poučavanja. Ne mogu znati gdje će me život odvesti, ali znam kojim putem sada želim koračati. Dakako, ovu praksu preporučila bih svima koji žele biti bogatiji za jedno novo i nadasve jedinstveno iskustvo koje značajno pridonosi našoj budućnosti. Svatko tko se odluči sudjelovati u ovom programu imat će potporu našeg fakulteta, mentora, koordinatora i kolega na institutu koji će napraviti sve da i svim budućim studentima ovo bude jednako dragocjeno iskustvo kao što je bilo i meni.

MILA PULJIZ/UNIVERSITAS