Najave i događanja

Održana svečana proslava 10. obljetnice Sveučilišnog odjela forenzičnih znanosti

Svečanost obilježavanja desete obljetnice osnutka Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti održana je u srijedu, 22. svibnja, u Zgradi tri fakulteta. Proslavi su nazočili doc. dr. sc. Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, izv. prof. dr. sc. Željko Radić, prorektor Sveučilišta u Splitu, Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik, Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća, saborski zastupnici Ante Sanader, Petar Škorić i Ante Bačić, komodor Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, general pukovnik u miru Mate Laušić, predstavnici pravosudnih organa, Dalibor Ninčević, gradonačelnik Solina, načelnici susjednih općina, počasni konzuli, članovi Senata i Sveučilišnog savjeta, professori emeritusi, sadašnji i bivši djelatnici i studenti Odjela, kao i vanjski suradnici, Dražen Vitez, načelnik PU Splitsko-dalmatinske, Ivan Pavličević, načelnik PU Dubrovačko-neretvanske, bivši pročelnici Odjela, brojni predstavnici suradnih ustanova i nastavnih baza.

Čestitavši okruglu obljetnici Odjelu u ime akademske zajednice, prorektor Radić je ustvrdio kako je njegovo osnivanje upravo na splitskom sveučilištu bilo logičan slijed uzevši u obzir pionirski rad djelatnika Zavoda za sudsku medicinu splitskog KBC-a koji je odigrao važnu ulogu u Domovinskom ratu i stekao važan kapital iskustva i vještina u DNK analizama. Također, su se na splitskom Pravnom fakultetu održavala i dva kolegija iz sudsko-medicinskog područja, dok još takva praksa nije postajala na drugim srodnim fakultetima.
- Tijekom deset godina postojanja studij je stasao u ozbiljan akademski program, koji danas prednjači u nekim standardima visokoobrazovnog sustava, kao što je interdisciplinarnost, suradnja s kolegama iz inozemstva  te edukacija kroz praktičan rad – zaključio je prorektor Radić. 

Ministar Božinović je, uz čestitke Odjelu, kazao kako je ovaj studij osnovan kao jedan od prvih ove vrste u Europi te je ponudio jedinstven program i vrhunske predavače. Posebno je izrazio zadovoljstvo što u njegovom izvođenju od samih početaka, kao nastavnici i suradnici,  sudjeluju pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova. 
- Na Odjelu se obrazuju kadrovi svih profila s područja forenzike koji  su spremni odgovoriti na suvremene svjetske izazove od ilegalnih migracija, organiziranog kriminala do problema terorizma te pitanja kibernetičke sigurnosti. Osnivanje Odjela je odgovorilo na potrebu vremena u kojem se osnivalo te vremenom osnažilo forenziku u Hrvatskoj. Sve je započelo koncem 20. stoljeća u procesu razvijanja novih metoda identifikacije skeletnih ostataka. Zahvaljujući entuzijazmu koji su pokazali osnivači ovog studija, prof. dr. sc. Šimun Anđelinović i prof. dr. sc. Dragan Primorac, studij je postao prepoznatljiv ne samo u Europi, već i šire.  Ministarstvo unutarnjih poslova oduvijek želi povezati znanost i struku u svrhu osiguravanja veće razine sigurnosti te osjećaja stabilnosti u provedbi zakona – rekao je ministar Božinović.

Prof. dr. sc. Ivica Filipović, pročelnik Sveučilišnog odjela forenzičnih znanosti, prisjetio je povijesti njegovog osnivanja. Do danas je na ovom Odjelu, na četiri modula, diplomu steklo 330 studenata, dok su nastavu izvodili mnogobrojni znanstvenici iz zemlje i inozemstva. 
- Bez naših vrijednih studenata i nastavnika, ne bi bilo ni današnje svečanosti. Posebnu zahvalnost izražavam svim dosadašnjim upravama, kako Odjela, tako i Sveučilišta. Do sada su u Registar HKO upisana čak dva standarda zanimanja s ovog Odjela te se zahvaljujem i svim radnim skupinama. Interes za upisom na naše studije iskazuju i kandidati iz inozemstva pa će od sljedeće akademske godine studij pohađati i 13 djelatnika ministarstava triju županija iz Bosne i Hercegovine – kazao je pročelnik Filipović istaknuvši kako je studijski program Forenzike potreban jer obrazuje kadar koji je nužan za oblikovanje uređenog društva. 

U okviru proslave održano je i predstavljanje monografije prvog desetljeća postojanja Odjela, a o ovom djelu su, uz pročelnika Filipovića,  govorili njegovi recenzenti doc. dr. sc. Goran Matas i prof. dr. sc. Stipan Janković. 
Pročelnik Filipović je rekao kako monografija Odjela prikazuje snažno sjećanje na prvih deset godina postojanja Odjela, a u njenoj izradi sudjelovali su svi zaposlenici. 
- Monografija je svojevrsno jamstvo da se u njoj nalaze ključni događaji i ljudi koji su obilježili naše dosadašnje postojanje – ustvrdio je pročelnik Filipović. 
Prvi primjerak monografije pročelnik Odjela Ivica Filipović je dodijelio Marinku Borovini,  djelatniku tvrtke Split parking, koji je oduševio svojom odgovornošću u obavljanju posla. Naime, gospodin Borovina je, primijetivši da je krivo obračunao iznos usluge parkiranja, preko osiguravajuće kuće pronašao pročelnika i vratio mu višak naplaćenog novca.

Proslava je bila ujedno i prigoda da se dodijele nagrade i priznanja, a  prikazan je i kratki film o Odjelu.