Najave i događanja

Međunarodni stručni skup „Izazovi sveučilišnog vojnog obrazovanja: hrvatska i europska perspektiva“

U organizaciji Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ (HVU) u vojarni „Kovčanje“ na Malom Lošinju od 11. do 14. rujna 2019. održao se međunarodni stručni skup pod nazivom „Izazovi sveučilišnog vojnog obrazovanja: hrvatska i europska perspektiva“.

Međunarodni stručni skup „Izazovi sveučilišnog vojnog obrazovanja: hrvatska i europska perspektiva“ nastao je kao rezultat višegodišnjih stručnih radionica organiziranih s ciljem razmjene i sistematizacije iskustava iz prethodnih akademskih godina, analize recentnih trendova i pripreme za narednu akademsku godinu. Radionice su okupljale akademsko i upravljačko osoblje Hrvatskog vojnog učilišta te predstavnike Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu, uz povremeno gostovanje eksperata s inozemnih vojnih obrazovnih ustanova.

Nakon pet godina iskustva izvođenja sveučilišnih preddiplomskih i prve godine sveučilišnih diplomskih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, provedene prve godine sveučilišnog integriranog preddiplomskog i diplomskog studijskog programa Vojno pomorstvo te dugogodišnjeg iskustva suradnje s Fakultetom prometnih znanosti u provedbi sveučilišnog studijskog programa Aeronautika, uočena je potreba za sustavnom analizom hrvatskog modela akademskog vojnog obrazovanja. Osim toga, nametnula se i potreba za značajnijom valorizacijom hrvatskih iskustava u odnosu na europsku praksu te potreba za identificiranjem trendova i mogućih odgovara na akademske vojne izazove u budućnosti.

Kao predstavnici Sveučilišta u Splitu, studija Vojno pomorstvo na skupu su prisustvovali prorektor za nastavu Sveučilišta izv. prof. dr. sc. Goran Kardum, kao i voditelji studija Vojno pomorstvo izv. prof. dr. sc. Merica Slišković i kapetan bojnog broda doc. dr. sc. Luka Mihanović.

https://www.morh.hr/medunarodni-strucni-skup-na-kovcanju/

Foto: HVU "Dr. Franjo Tuđman"