Najave i događanja

Održana Međunarodna konferencija Globalizacija migracija, antiimigrantske stranke i ksenofobija u Europskoj uniji

Međunarodna konferencija Globalizacija migracija, antimigrantske stranke i ksenofobija u Europskoj uniji održana je u subotu, 26. listopada, u hotelu Cornaro u Splitu. Pozdravnu riječ brojnim prisutnima je uputila prorektorica za znanost i inovacije prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić koja je istaknula zadovoljstvo organizacijom i kvalitetom programa konferencije te je najavila da će problematika migracija biti i jedna od tema saveza Europsko Sveučilište mora SEA-EU u sklopu kojeg se planira otvoriti i Opservatorij za migracije i ljudska prava. 

Prisutne su također pozdravili i Lada Glavaš-Kovačić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, Holger Halbach iz Konrad Adenauer Stiftung – Hrvatska te Anđelko Milardović iz Instituta za migracije i narodnost i predsjednik organizacijskog odbora Konferencije.

Konferencija je okupila brojne, međunarodno priznate stručnjake iz područja migracija, globalizacije migracija, multikulturalizma, sigurnosnih politika poput Danielea Archibugija, Maurizia Ambrosinija, Arjuna Appaduraia, Hans-Georga Betza, Andreasa Niedebergera, Uga Vlaisavljevića, Žana Štrabca, Branke Likić-Brborić te Zorana Kurelića i Anđelka Milardovića koji su kroz 4 sesije, u intelektualno vrlo poticajnoj atmosferi i zajedno s prisutnima iz različitih institucija i udruga, raspravljali o sigurnosnim aspektima migracija, politikama EU prema migracijama, ksenofobiji i antiimigrantskim strankama  sve do večernjih sati kada je Konferencija svečano zatvorena.

Na konferenciji je predstavljen i projekt InterCap, u okviru kojeg je Sveučilište u Splitu organiziralo skup zajedno s Institutom za migracije i narodnost iz Zagreba i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Splitu te portal Demos migrant čija je svrha prikupljanje i sistematizacija interdisciplinarnih i multidisciplinarnih znanja o demografiji i migraciji na jednom mjestu.