Najave i događanja

Održana svečana proslava 59. obljetnice osnutka Kemijsko-tehnološkog fakulteta

Kemijsko-tehnološki fakultet (KTF) je u petak, 15. studenog, svečanom sjednicom svih djelatnika proslavio  59. obljetnicu utemeljenja i rada.

Okupljenima se obratio prof. dr. sc. Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta u Splitu, sastavnice s kojom KTF izvodi integrirani studij Farmacije, istaknuvši kako je taj studij primjer povezivanja, integracije i zajedništva Sveučilišta. Izv. prof. dr. sc. Hrvoje Kušić, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, kazao je kako ove dvije visokoškolske institucije surađuju dugi niz godina, a uz suradnju na nastavnom planu u vidu zajedničkog studija na engleskom jeziku, intenzivna je i ona na znanstvenom i stručnom planu.

Prof. dr sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, je, u svom prigodnom govoru, istaknuo kako je upravo ovaj Fakultet s još nekolicinom drugih bio jezgra stvaranje našeg Sveučilišta.

- Ono što Sveučilište danas jest i svi iznimni rezultati koje postiže, plod su dugotrajnog rada i truda. Ponosan sam što se upravo na ovom Fakultetu osnivaju novi studiji, koji idu u korak  s vremenom i pronalaze nova rješenja koja prate izazove suvremenog života – naglasio je rektor Ljutić. 

U svom izvješću o radu Fakulteta u akademskoj godini 2018./2019. prof. dr. sc. Igor Jerković, dekan KTF-a, posebno se  osvrnuo na realizaciju projekta „Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PF-ST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta“ u sklopu kojeg je nabavljena i već instalirana oprema u vrijednosti 9,75 milijuna kuna, a prikupljena je dokumentacija za postupke javne nabave u vrijednosti oko 15,5 milijuna kuna.

Na KTF-u studira 712 studenata, što je najveći broj u dosadašnjoj povijesti, od čega ih je 22 posto na diplomskim studijima. 

Što se tiče znanstvenog rada djelatnika KTF-a, u protekloj godini ukupno je objavljeno 41 znanstvena rada indeksiranih u bazi Web of Science s brojem citata 1408.

Dekan Jerković je istaknuo i brojne znanstvene projekte Fakulteta, sudjelovanje djelatnika i studenata u aktivnostima Festivala znanosti i Noći istraživača te studentske aktivnosti. 

Dan Fakulteta je bio prigoda da se dodijele i nagrade. 

Dekanova nagrada najboljim studentima za akad. god. 2018/19. dodijeljena je:

1. Antei Hrepić, studentici preddiplomskog sveučilišnog studija Kemija (težinski prosjek ocjena 4,101)

2. Elli Danese, studentici preddiplomskog sveučilišnog studija Kemijska tehnologija (težinski prosjek ocjena 4,268)

3. Nini Mimica, studentici preddiplomskog sveučilišnog studija Prehambena tehnologija (težinski prosjek ocjena 4,113)

4. Ivoni Milićević, studentici diplomskog sveučilišnog studija Kemijska tehnologija (težinski prosjek ocjena 4,568)

te Ani Vučković, studentici diplomskog sveučilišnog studija Kemija i Nikolini Pervan, studentici diplomskog sveučilišnog studija Kemijska tehnologija, smjer: Materijali, dobitnicama Rektorove nagrade za izvrsnost, koja se dodjeljuje najboljim studentima Sveučilišta u Splitu.

Pohvalnicu su dobili:

- studentica Nikolina Pervan, za osvojeno  1. mjesto za rad i usmeno predavanje „Allium cepa L.: Mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija vs. Hidrodestilacija „ na XIII. Međunarodnom skupu studenata tehnologije u Novom Sadu,

- studenti Ivana Drventić, Zvonimir Jažo i Mateo Glumac koji su na Prvom kongresu studenata tehnoloških fakulteta, održanom u Banja Luci zajedničkim usmenim izlaganjem predstavili studentski projekt „Kemija eteričnog ulja mediteranskog bilja“ osvojili nagradu za najbolji znanstveni rad