Najave i događanja

Ciklus predavanja na Filozofskom fakultetu u Splitu: politika migracija, etika migracija, umjetnost i migracije, metodologija istraživanja migracija

Ciklus predavanja na Filozofskom fakultetu održat će suradnici na projektu Izgradnja društva dobrošlice, kojeg provodi Udruga Mi (Split) uz potporu UNHCR Hrvatska. Predavanja se održavaju srijedom od 11.30 do 13 sati u predavaonici P4 Filozofskog fakulteta u Splitu, Poljička cesta 35.

Sva predavanja su javna. 
21. studenoga 2019: Politike migracija  
Svrha predavanja je ukazati na značaj i provokativnost teme migracija u suvremenoj političkoj filozofiji. U izlaganju će se govoriti o uvođenju teme migracija u političku filozofiju (Arendt, Agamben) i o važnosti migracija za propitivanje granica prihvatljivih političkih stavova (može li protuimigrantski stav biti prihvatljiv u liberalnoj demokraciji) kao i općenito izazovima koje ovo pitanje stavlja kako pred političke praktičare, tako i teoretičare. Predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Marita Brčić Kuljiš.

28. studenoga 2019.: Etika migracija 
Svrha predavanja je približiti aktualne rasprave u etici migracija. Izložit će se libertarijanistički, utilitaristički i egalitaristički argumenti o pravu na migraciju, kao i suprotstavljeni argumenti o “pravu na isključivanje”, odnosno ograničavanje migracija.  Predavanje će održati Anita Lunić.
 
4. prosinca 2019.: Umjetnosti i migracije 
Svrha predavanja je upoznati studente s tipovima i značajkama oblikovanih narativa o migracijama i izbjeglištvu u suvremenoj kinematografiji i performativnoj umjetnosti. Uz upoznavanje s karakteristikama i transformacijama koje se daju detektirati u formuliranju diskursa o migracijama u umjetničkim djelima, studentima će se približiti i metodologija ove vrste istraživanja. O filmu će govoriti Paula Jurišić, a o performativnoj umjetnosti Anita Lunić.
 
11. prosinca 2019.: Metodologija istraživanja migracija U zadnjem predavanju u ciklusu, izložit će se kvalitativne i kvantitativne metode istraživanja migracija u društvenim znanostima. Predavanja će održati red. prof. dr. sc. Renata Relja i Toni Popović.