Najave i događanja

Predavanje „Što nam se događa s klimom?“ i godišnja skupština alumni udruge KTF-a

Godišnja skupština Udruge bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu održat će se u srijedu, 18. prosinca, u 18 sati u amfiteatru A02 u prizemlju zgrade Tri fakulteta, Ruđera Boškovića 35. 
Po završetku radnog dijela Skupštine predavanje pod nazivom „Što nam se događa s klimom?“ održat će Ružica Popović, mag. ing. admin. nav., stručni savjetnik u Pomorskom meteorološkom centru Split, koji se nalazi u sustavu Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske.

Sažetak predavanja:
Što je vrijeme, a što klima? Što se, zapravo, događa s klimom? Mijenja li se ona doista? Koji su uzroci tih promjena? Koje su posljedice tih promjena? Što nam se događa sa zrakom, tlom i morem? Koliko je hrvatsko društvo svjesno klimatskih promjena i koliko radi na rješavanju ovog problema? 
Godinama već iz kratkih rukava skačemo u kapute i obrnuto. Klimatske promjene osjećamo kroz nesnosne vrućine, ali i prema promjenama u prirodi. Primjerice, brojnost srdela je danas značajno manja, a u Jadranu već živi dvadesetak novih vrsta iz suptropskih krajeva. No unatoč vidljivim klimatskim promjenama mnogi ih negiraju.
Odgovore na navedena, ali i druga pitanja pokušati će se dati kroz pojašnjenje suvremenog poimanja problema promjene klime na globalnoj i lokalnoj razini, uzimajući Jadransko more kao referencu lokalnosti. Podaci i informacija IPCC-a (Intergovernmental Panel on Climate Change) pokazat će trend globalne, a podaci DHMZ-a (Državnog hidrometeorološkog zavoda) trend lokalne promjene klime. 

U prilogu obavijesti nalazi se i Dnevni red skupštine.

 

Vezani dokumenti