Najave i događanja

Izborni ispiti na ovogodišnjoj državnoj maturi ipak će se polagati

Izborni ispiti na ovogodišnjoj državnoj maturi ipak će se polagati, izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak u četvrtak, 7. svibnja, nakon što je prethodno bilo rečeno kako će maturanti pisati samo obvezne predmete.

Naime, rektori šest hrvatskih sveučilišta, među kojima i prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, odmah su se oglasili o pitanju pisanja samo obveznih predmeta i u priopćenju o državnoj maturi istaknuli da su fakultetima i sveučilištima izborni predmeti potrebni na državnoj maturi. Pozvali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja da se drži potpisanih ugovora s Rektorskim zborom Republike Hrvatske i svakim pojedinim sveučilištem o provedbi državne mature. Učenicima i učenicama su poručili da odvažno pristupe ispitima državne mature, obveznim i izbornim, da vjeruju u sebe, svoje znanje i sposobnosti.

Uslijedio je i sastanak premijera Andreja Plenkovića, s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak, ravnateljicom NCVVO-a Ivanom Katavić i epidemiolozima te je odlučeno kako će maturanti ove godine ispite državne mature pisati u dva epidemiološka bloka. Prvi blok obveznih predmeta će trajati do 24. lipnja, a drugi započinje 25. lipnja s pisanjem izbornih predmeta.

Cjelovito priopćenje rektora šest hrvatskih sveučilišta nalazi se u prilogu.

Vezani dokumenti