Najave i događanja

Sjednica Nacionalnog zdravstvenog vijeća po prvi put održana u Splitu na Medicinskom fakultetu

Sjednica Nacionalnog zdravstvenog vijeća se po prvi put održala u Splitu,  u petak,  u vijećnici Medicinskog fakulteta. Nazočni su bili prof. dr. sc. Darko Chudy, predsjednik Nacionalnog zdravstvenog vijeća, akademkinja Mirna Šitum (KBC Sestre milosrdnice), prof. dr. sc. Katica Prskalo (KBC Zagreb), prof. dr. sc. Jasminka Milas Ahić (KBC Osijek) i prim. dr. Željko Plazonić, državni tajnik Ministarstva zdravstva i domaćin prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu.

Članove Vijeća pozdravili su i dekan Medicinskog fakulteta prof.dr.sc. Zoran Đogaš, Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, Jelena Hrgović Tomaš, zamjenica gradonačelnika Grada Splita i prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC Split.

Sjednica Vijeća je danas po prvi put u Splitu s ciljem da se povežemo i pokažemo ljudima da je to Nacionalno vijeće RH, a ne Zagrebačke županije. Na isti način ćemo otići i u Makarsku, Slavoniju, Neretvu. U Splitu ćemo razgovarati o problemima Dalmacije, primjerice što i kako bismo mogli predložiti za turističku sezonu. U periodu turizma liječnici splitske bolnice odgovorni su za dva ili tri puta više stanovništva, nego što je to slučaj u drugim dijelovima. Na kraju krajeva, i liječnici imaju pravo na godišnji odmor  ljeti, a onda dolazi do dobrog pomanjkanja liječnika.  U Slavoniji ćemo razgovarati o drugim stvarima koje tište taj dio zemlje, primjerice, problem starog stanovništva i velikog odljeva mladog – istaknuo je prof. dr. sc. Darko Chudy, predsjednik Nacionalnog zdravstvenog vijeća napominjući kako će, kada je u pitanju turizam, u krizni stožer za donošenje mjera bit će uključen i zdravstveni sustav.

Zdravstveni sustav je nešto što treba biti inkorporirano u turističku ponudu, kao što je na primjer u Njemačkoj jer nitko neće putovati s obitelji i malom djecom tamo gdje ne može dobiti adekvatnu pomoć – kazao je Chudy, zahvalivši se rektoru Ljutiću na pozivu da se sjednica održi u Splitu.

Zahvaljujem se svim mojim kolegama na čelu s prof. Chudy koji su odvojili svoje vrijeme i prihvatili poziv da ova sjednica bude u Splitu, no kao što je najavljeno, neće biti samo u Splitu. Nastojat ćemo participirati i svojom nazočnošću dati značaj svim našim regijama, ali ne samo regijama, nego i pojedinim medicinskim centrima, odnosno tamo gdje bude neki problem koji je važan na nacionalnoj razini - kazao je rektor Ljutić istaknuvši kako nije slučajno da se sjednica održava na Medicinskom fakultetu, perjanici našeg Sveučilišta,  niti je slučajno što su prisutni i ravnatelj KBC-a Meštrović, zamjenica gradonačelnika Hrgović i župan Boban jer se možemo i moramo hvaliti  izvanrednim ustrojstvom, ne samo zdravstva,  već prožimanjem struke i znanosti na svim razinama te sveučilištem koje zauzima na brojnim ljestvicama izvanredne pozicije.