Najave i događanja

Održana misa zahvalnica profesora i studenata splitskog Sveučilišta "Te Deum"

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je, na svetkovinu sv. Petra i Pavla u ponedjeljak 29. lipnja, u splitskoj prvostolnici sv. Dujma „Te Deum“ – misu zahvalnicu za kraj predavanja u protekloj akademskoj godini. U koncelebraciji su bili studentski kapelan i povjerenik za mlade don Mihael Prović, dekan KBF – a don Mladen Parlov, rektor CBS – a don Jure Bjeliš, duhovnik CBS – a don Stipan Šurlin, katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i župni pomoćnik don Ante Mateljan. Uz studente, misi su nazočili i prorektor za nastavu Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Goran Kardum, dekan Pomorskog fakulteta prof. dr. sc. Pero Vidan te predsjednica ASUS – a (Alumni Sveučilišta u Splitu) doc. dr. sc. Mirjana Milić. Pjevao je Zbor bogoslova pod ravnanjem maestra don Ivana Urlića.

Govoreći u prigodnoj homiliji o životu apostolskih prvaka, mons. Barišić je naglasio „da i naš život, poput njihovog, dodiruje novost Isusa Krista“.

„Petar je bio ribar koji je najveći životni poticaj primio od Gospodina. Isus postavlja učenicima pitanje: 'Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?' na koje samo Petar, potaknut Božjim nadahnućem, daje ispravan odgovor. Iako je izdao i zanijekao Krista, Petar raste u Isusovoj školi te postaje stijena koja simbolizira čovjeka oslonjena na Gospodina“, ustvrdio je.

Nadbiskup je istaknuo „da je Pavao bio učen čovjek kojega je Gospodin oslobodio od oholosti“, dodavši: „Pročišćen snagom Evanđelja, postaje skromni i autentični navjestitelj Radosne vijesti. Čak i u zatvoru govori o slobodi jer je zahvaćen mistikom Kristovog plana i programa. Isusa Krista je smatrao jedinim životnim dobitkom. I mi smo, kao Isusovi učenici, pozvani vidjeti Gospodina Pavlovim očima vjere koje nas uče kako je Krist onaj koji nam daruje dostojanstvo Božjih sinova i kćeri. Misleći da svojim snagama, askezom i molitvom možemo spasiti sami sebe postajemo pogani koji doživljavaju Krista kao idola“.

Mons. Barišić je poručio „da svoje planove i programe trebamo uskladiti s Kristom – Božjim planom i programom koji se temelji na ljubavi prema čovjeku jer tako postajemo sposobni za nadilaženje individualizma i sebičnosti“.

„Dragi studenti i profesori, život sv. Petra i Pavla je bio liturgija – proslava Boga. Po njihovu primjeru, i mi smo pozvani sve u životu raditi na veću slavu Božju“, zaključio je.

Na kraju mise dekan KBF – a don Mladen Parlov zahvalio je Bogu za sve milosti kojima je pratio studente tijekom akademske godine te Nadbiskupu na poticajnim riječima. Zatim je otpjevan himan „Tebe Boga hvalimo“.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija