Najave i događanja

Svečano obilježena 15. obljetnica Filozofskog fakulteta

Filozofski fakultet u Splitu je na prigodnoj svečanosti održanoj u srijedu, 23. rujna, proslavio 15. obljetnicu svog osnutka. 

Danas naš Fakultet slavi 15 obljetnicu. Osnovani smo odlukom Senata Sveučilišta u Splitu od 20. lipnja 2005. godine, a do samog spajanja Visoke učiteljske škole i Odjela za humanističke znanosti Sveučilišta dolazi 6. listopada iste godine. No, naši korijeni sežu u daleku, višestoljetnu prošlost protkanu bogatom kulturnom i humanističkom tradicijom Splita i Dalmacije koju je predano i nadahnuto izgrađivao čitav niz hrvatskih intelektualaca od Tome Arhiđakona, Marka Marulića, Gaja Bulata, don Frane Bulića, Ante Trumbića i mnogih drugih. Baštinu njihovih napora u znanstveno-istraživačkom radu, kao i obrazovanju i osposobljavanju nastavničkog kadra, Filozofski je fakultet kao pravni sljedbenik Više pedagoške škole, osnovane prije točno 75 godina, značajno obogatio intelektualnim i kulturnim djelovanjem svojih profesora i studenata u okviru humanističkih, društvenih i interdisciplinarnih znanstvenih područja, kao i umjetničkih područja – istaknula je prigodno dekanica FF-a izv.prof.dr.sc. Gloria Vickov dodavši kako su unatoč ozbiljnim poteškoćama vezanim prvenstveno uz kadrovsku i prostornu problematiku koja je obilježila prvo desetljeće rada Fakulteta, njegovi zaposlenici i studenti samoprijegornim radom, a pod mudrim i vizionarskim vodstvom dosadašnjih dekana, osigurali Fakultetu jednu od vodećih pozicija među sastavnicama Sveučilišta u Splitu kao i poziciju jedne od najbolje ocijenjenih sastavnica.

Svečanu obljetnicu djelatnicima i studentima čestitao je i rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić istaknuvši u svom pozdravnom govoru važnost humanističkih i društvenih znanosti.

Kada govorimo o STEM područjima znamo koliko je važno poticati njihov razvoj kao zalog za napredak, ali bez humanističke i društvene komponente društvo ne može opstati i razvijati se, o čemu  svjedoči upravo činjenica da su mnogi velikani s ovog podneblja upravo iz područja humanističkih i društvenih znanosti – kazao je rektor istaknuvši kako će Filozofski fakultet uvijek imati potporu Uprave Sveučilišta u daljnjem rastu i razvoju.

Čestitke je uputio i župan Splitsko-dalmatinske županije obećavši nastavak uspješne suradnje Fakulteta i Županije na svim zajedničkim projektima.

Svečana sjednica bila je prigoda da se dodijele i nagrade zaslužnim profesorima, studentima i suradnicima.

Nagrada za životno djelo koja se dodjeljuje za izniman doprinos ustrojavanju, razvoju i djelovanju Fakulteta te promicanju njegovog položaja i ugleda u Republici Hrvatskoj i inozemstvu,  dodijeljena je dr.sc. Josipu Milatu, profesoru emeritusu.

Riječ je našem prvom dekanu, jednom od osnivača Fakulteta koji predstavlja utjelovljenje neumornog i predanog rada, istinskom zaljubljeniku u svoj Filozofski fakultet koji ima bogat znanstveni, nastavni i istraživački rad – kazala je dekanica Vickov prilikom uručenja nagrade dodavši kako nagradom djelatnici iskazuju svoje poštovanje, zahvalnost i divljenje za sve što je profesor Milat  napravio i još uvijek čini za Fakultet.

Dodijeljene su i nagrade zaslužnim nastavnicima i suradnicima i to:

  • nagrada za izvrsnost u nastavnom radu prof.dr.sc. Marku Dragiću, Odsjek za hrvatski jezik i književnost te izv.prof.dr.sc. Vesni Kostović Vranješ, Odsjek za učiteljski studij
  • nagrada za izvrsnost u znanstvenoistraživačkom radu izv.prof.dr.sc. Andreji Bubić za znanstveno područje društvenih znanosti, prof.dr.sc. Marku Trogrliću za znanstveno područje humanističkih znanosti.
  • nagrada za znanstvenike do 36 godine života Toniju Popoviću, asistentu za znanstveno područje društvenih znanosti, Evi Jakupčević, asistentici za znanstveno područje humanističkih znanosti.

Za poseban uspjeh u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima, kao najbolji studenti u kakdemskoj godini 2019./2020.,  nagrađeni su studenti Mija Miošić, Josip Radovan, Ivana Bošnjak i Davor Gazde.

Nagrada za iznimno zalaganje u radu koja se dodjeljuje zaposlenicima stručnih službi koji su kvalitetom, ažurnošću i opsegom obavljenog posla psoebno doprinjeli optimiziranju poslovanja Fakulteta, pripala je Jagodi Ćurković, stručnoj referentici.

Prigodne zahvalnice uručene su mentoricama Maristeli Viličić Vušković, Dijani Dvornik i Ankici Mitrović te vježbaonicama O.Š Spinut, I. gimnaziji Split i dječjem vrtiću "Radost" (Popaj) kao dugogodišnjim partnerima.