Oceanograf u Brestu

Iako je prvo putovanje Oceanografa u skolpu SEA-EU alijanse završilo, donosimo nekoliko crtica i fotografija boravka u Brestu.

Prisjetimo se, zajedničko istraživačko krstarenje u sklopu alijanse SEA-EU 2022. pokrenuto je radi promicanja aktivnosti alijanse i jačanja znanstvene suradnje partnerskih institucija. To krstarenje ima za cilj kombiniranje međunarodne ekspertize partnera u proučavanju važnih ekoloških pitanja na paneuropskoj razini.

Za svaki projekt stvoren je međunarodni istraživački tim koji uključuje znanstvenike iz svih SEA-EU partnera koji će razviti zajedničke i isplative istraživačke programe. Timove čine renomirani iskusni znanstvenici, kao i istraživači na početku karijere, koji posjeduju primjerene kompetencije i znanja koja osiguravaju postizanje znanstvenih ciljeva.

Sa Sveučilišta u Splitu, u Brestu na Oceanografu u promatračkoj ulozi bile su tri znanstvenice; doc. Vedrana Nerlović, doc. Eli Marušić i prof. Gorana Jelić Mrčelić. Naše znanstvenice su imale priliku vidjeti uzorkovanje morske vode u vodenom stupcu, u svrhu saznanja relevantnih abiotskih čimbenika, zatim uzorkovanje fito i zooplanktona, standardnim planktonskim mrežama te fiksiranje uzoraka. Također, na brodu su sakupljani uzorci i u bentosu, naime uzorkovana je makrofauna i sediment, tom prilikom je sakupljen i uzorak za determinaciju mikroplastike, što se do sada kod klasičnih bentičkih istraživanja nije radilo.

Prema saznanju na brodu, za sada samo jedan laboratorij u Francuskoj ima mogućnost obrade uzorka mikroplastike sadržane u sedimentu.

Izvor: SEA_EU