Održano svečano otvaranje novog poslijediplomskog specijalističkog studija „Menadžment zdravstvenih organizacija“

Svečano otvaranje novog poslijediplomskog specijalističkog studija „Menadžment zdravstvenih organizacija“ održano je u petak,  20. siječnja u Svečanom amfiteatru Ekonomskog fakulteta.

Otvaranju su nazočili su prorektor Sveučilišta u Splitu za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Zoran Đogaš, dekan Ekonomskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Vinko Muštra, prodekanica za međunarodnu suradnju Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Katarina Vukojević i voditelj studija izv. prof. dr. sc. Željko Mateljak.

Riječ je o zajedničkom poslijediplomskom studiju Ekonomskog i Medicinskog fakulteta.

Ono što nas je potaknulo na osnivanje ovog studija je potreba koju vidimo i osjećamo u društvu, a to je potreba da naš zdravstveni sustav pokušamo potpomoći na temelju ekonomskih znanja koja mi ovdje razvijamo. Zahvaljujemo se Medicinskom fakultetu i rektoru Sveučilišta prof.dr.sc. Draganu Ljutiću što su znali prepoznati našu ideju koja se razvijala godinama, uz podršku i prethodnih uprava obiju sastavnica – kazao je dekan  Muštra iskazujući zadovoljstvo velikim interesom za upis na studij jer to znači da bi studij mogao izrasti u nešto što će na kraju pomoći svima nama da imamo još bolju zdravstvenu uslugu.

Prema riječima prorektora Đogaša ideja o pokretanju ovog studija dogodila se još u vrijeme njegovog dekanskog mandata na Medicinskom fakultetu kada je sadašnji voditelj studija Mateljak došao s prijedlogom.

Krenulo se u realizaciju s kolegama s Ekonomskog fakulteta s vjerom da je upravo ovo studij koji nam nedostaje, naročito jer svi oni koji vode zdravstvene ustanove u Hrvatskoj vide nasušnu potrebu za ovakvim studijskim programom – kazao je prorektor Đogaš istaknuvši naročitu ulogu u osnivanju studija profesora Željka Mateljaka i  prodekanice Katarine Vukojević.

Iznimno smo sretni što smo upisali prvu generaciju koja broji 16 polaznika. Među njima su uglavnom zdravstveni djelatnici, ali ima i kolega s završenim Ekonomskim fakultetom. S obzirom da je riječ o interdisciplinarnom programu gdje se susreću dvije struke,  društvene i biomedicinske, mi se nadamo da će naši polaznici usvojiti najbolja znanja koja će ih obogatiti u njihovom stručnom radu – kazala je prodekanica Vukojević.

Začetnik ideje o studiju, ujedno i voditelj studija profesor Mateljak, kazao je kako je ovo jedini ovakav  studij u Hrvatskoj s područja Ekonomije koji je na raspolaganju zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima.

Polaznici će na studiju učiti moderne menadžerske tehnike, stilove vođenja, upoznat će se s  dosta praktičnih iskustva i studija slučajeva. Ono što je najvažnije učit  će suvremeno upravljanje zdravstvenim organizacijama od planiranja, organiziranja, kadroviranja, vođenja, kontroliranja,  donošenja odluka…Studij traje ukupno dva semestra, a njegovim završetkom polaznici stječu 60 ECTS bodova – kazao je Mateljak napominjući kako će diploma nakon završenog studija biti priznata u svim zemljama Eurospke unije.

Ovaj studijski program ostvaruje visoku razinu povezanosti između teorijskog i praktičnog pristupa, predstavljajući brojne praktične primjere i načine rješavanja određenih poslovnih situacija u sektoru zdravstva. 

Akademski naziv koji se stječe završetkom studija je sveučilišni/a specijalist/ica menadžmenta zdravstvenih organizacija (univ. spec. oec.)

Na studij se mogu upisati studenti koji su završili sveučilišni diplomski studij i stekli najmanje 300 ECTS bodova ili sveučilišni dodiplomski studij prema ranijim propisima, poslijediplomski specijalistički i znanstveni studij iz odgovarajućeg akademskog područja. Studenti koji su završili sveučilišni diplomski/dodiplomski studij izvan polja ekonomije imaju pripremnu nastavu definiranu posebnom odlukom Fakultetskog vijeća Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Atraktivnost studijskog programa temelji se na educiranju svih zaposlenika u zdravstvenom sektoru i ostalih kojima ovo područje obrazovanja predstavlja profesionalni razvoj, ostvarivanje visoke razine povezanosti teorijskog znanja i praktičnog pristupa te osiguranje samostalnosti u primjeni menadžerskih vještina u zdravstvu.