Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posjetio novouređeni Studentski dom Bruno Bušić

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković  je u srijedu, u sklopu posjeta gradu Splitu, u pratnji rektora Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragana Ljutića, prorektora, savjetnika rektora, ravnatelja SC-a Ivana Žižića i voditelja doma Marijana Bašića, razgledao prostore Studentskog doma Bruno Bušić, koji je obnovljen, nadograđen i finaliziran uz veliku potporu Vlade RH, kada su prije 2 godine započeti radovi.

- Izgradnja i obnova ovoga doma itekako utječe na daljnji rast i razvoj našeg Sveučilišta i jako smo ponosni na ovaj projekt. Hotel s četiri zvjezdice ne bi se posramio ovakvih soba, a pogledi  s balkona su jedinstveni, s jedne strane na more, s druge na Marjan. Sigurno će naši studenti uživati u njemu. Velika hvala premijeru Andreju Plenkoviću, koji nam je pružio potporu te na taj način omogućio da značajno podignemo studentski standard. Isto tako, da nije bilo njega, ne bismo riješili svoje dugove od preko 80 milijuna kuna te tako doveli naše financije u održivost i osigurali daljnji rast i razvoj - kazao je rektor Ljutić, posebno istaknuvši europsko usmjerenje Sveučilišta u Splita.

Bez novog doma ne bismo mogli ugostiti kolege iz drugih sveučilišta poput Gdanska, Kiela, Cadiza, Bresta i Malte. Europska diploma, europski put koji Vi itekako potičete, mi dokazujemo. I upravo naša pamet i prijava na taj projekt, donijela je u našu državu pet milijuna eura, milijun eura ide za naše Sveučilište i za našu mobilnost, ne samo studenata, profesora i djelatnika, nego i svih onih koji sudjeluju u realizaciji naših projekata, to su hotelijerske kuće, IT kompanije, itd. - istaknuo je rektor Ljutić.

Ukupna vrijednost rekonstrukcije i nadogradnje Studentskog doma iznosi više od 62 milijun kuna, a od EU-a je bespovratno osigurano nešto više od 32 milijuna kuna. Novac su investirali i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Studentski centar Split.

- Čestitam rektoru i splitskom sveučilištu na ovom sjajnom projektu, čestitam i izvođačima radova. Sve su ovo napravile hrvatske tvrtke i opremljeno je proizvodima hrvatskih tvrtki. Ovaj dom predstavlja samo dio ulaganja Vlade u dizanje studentskog standarda. Mi smo u našem mandatu uložili milijardu i 300 milijuna kuna u te svrhe. Ovo pokazuje da je Split sveučilišni grad, akademski grad i znanstveno središte s razgranatom znanstvenom suradnjom i rastućim rejtingom na europskoj i svjetskoj razini - kazao je premijer, ističući kako nema napretka Hrvatske bez ulaganja u znanost i obrazovanje, stoga je ove godine proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja dosegnuo 18 milijardi kuna, odnosno uvećan je za 30 posto

Ako želimo uhvatiti korak s četvrtom industrijskom revolucijom, ulaganje u obrazovni sustav i mlade mora biti prioritet, istaknuo je Plenković i kazao da će na tom putu splitsko sveučilište imati njegovu podršku.

Studentski dom Bruno Bušić sada ima 174 sobe od kojih je 121 trokrevetna soba, 49 dvokrevetnih soba te četiri jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom i sa smanjenom pokretljivosti. Ukupni kapacitet predviđen je za 465 studenata.

- Zahvaljujući ovom projektu rekonstruirani su i svi ostali studentski domovi u Hrvatskoj koji su aplicirali na ovaj natječaj. Pandemija koronavirusa, srećom, nije zaustavila radove na domu, nego ih je samo usporila. U jeku najveće korona-krize na gradilištu je bilo po 150 zaposlenika izvođača radova iz tvrtki Tromont i Mundus Viridis - istaknuo je Marijan Bašić, voditelj doma, uručivši premijeru i skice idejnog rješenja zgrade budućeg studentskog doma na Kampusu kako bi SCST dobio njegovu podršku za izgradnju tog važnog objekta u kojemu bi smještaj trebalo dobiti 500 studenata splitskog sveučilišta.

Prema riječima ravnatelja Studentskog centra Ivana Žižića, prvi studenti u novouređenom domu očekuju se pak već krajem srpnja.