Prof. Draganu Primorcu uručeno zvanje "počasni pročelnik" Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti i predstavljen preddiplomski studij Forenzike

Svečanost dodjele zvanja „počasni pročelnik“ Sveučilišnog odjela za forenziče znanosti Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Draganu Primorcu održana je u četvrtak, 1. travnja u vijećnici Senata Sveučilišta u Splitu „Don Frane Bulić“, a tom prigodom predstavljen je i preddiplomski studij Forenzike koji će prvi studenti pohađati od iduće akademske godine.

Događaj je organiziran sukladno mjerama Stožera civilne zaštite RH o nužnim epidemiološkim mjerama, a uz prof. Primorca, rektora Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Dragana Ljutića, i izv. prof. dr. sc. Damira Piplice, pročelnika Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti nazočili su Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora, Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije, Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita, kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske, prof. dr. sc. Ante Tonkić, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i prof. dr. sc. Stipan Janković, pročelnik Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija.

Prisutne je na početku svečanosti pozdravio prof. dr. sc. Dragan Ljutić iskazavši zadovoljstvo što od sljedeće akademske godine studij Forenzike upisuje studente u prvu godinu preddiplomskog studija. Kazao je i kako je ovo priznanje prof. dr. sc. Primorcu dobra poruka da ne smijemo zaboraviti one koji su dali svoj obol rastu i razvoju Sveučilišta.

Izv. prof. dr. sc. Damir Piplica također je kazao kako mu je čast i zadovoljstvo što može priznanje dodijeliti uvaženom prof. Draganu Primorcu koji je jedan od osnivača Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti. Po prof. Primorcu forenzika je prepoznata ne samo u Hrvatskoj, nego i puno šire: 
- Od sljedeće akademske godine, naši maturanti imaju prigodu upisati preddiplomski studij u trajanju od tri godine što je osnovica za naš diplomski studij u trajanju od dvije godine. Upisna kvota za preddiplomski studij je 90 studenata (70+20) i mislim da je to realna kvota u ovom trenutku. Sukladno modulu koji upišu, studenti imaju mogućnost zaposliti se u policijskim upravama, Ministarstvu financija ili raditi samostalno kao forezničari ili u bolnici – kazao je pročelnik Piplica.

Prof. dr. sc. Dragan Primorac jedan je od najuglednijih svjetskih forenzičara, utemeljitelj forenzičke genetike u Republici Hrvatskoj, višegodišnji predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzičke znanosti i predsjednik International Society for Applied Biological Sciences u čijem radu sudjeluje petero dobitnika Nobelove nagrade. 
- Neizmjerno sretnim me čini biti dio ove cijele ceremonije pokretanja preddiplomskog studija forenzike, jer zbog Domovinskog rata nismo bili u poziciji da pozicioniramo Hrvatsku kao svjetskog lidera zajedno s našim američkim kolegama.Forenzika je moja ljubav, moj život zadnjih 30 godina i bez obzira bio ja u Americi, Njemačkoj ili Izraelu, Splitu i Hrvatska su uvijek u srcu tako da ovo priznanje ima za mene poseban značaj. Od srca želim gospodinu rektoru, prof. dr. sc. Draganu Ljutiću i izv. prof. Piplici zahvaliti, jer ovo Sveučilište svjedoči izvrsnost. Ja ću osobno učiniti sve da ovaj novi studijski program i sve drugo što činim bude na ponos gradu Splitu i cijeloj Hrvatskoj. 
Ako dobro pogledate, jugoistočna Europa nema studij ovih dimenzija, što Sveučilištu u Splitu daje prepoznatljivost koju nitko nema. Hrvatska se opredijelila za organiziranu istinu, borbu protiv kriminala, terorizma, bioterorizma i svih pošasti koje svako društvo uništava. Oni koji žele o tome naučiti najviše trebaju doći studirati forenziku u Split. Danas nema razvoja ni gospodarstva ni turizma u državama koje nisu sigurne. Ovaj iskorak kojeg je danas napravilo Sveučilište u Splitu u predstavljaju preddiplomskog studija forenzike je strateški iskorak za Republiku Hrvatsku. To je poruka koja je po meni najvažnija poruka današnjeg dana - ako želite biti uključeni u pitanje istraživanja mjesta događaja, pitanje forenzične DNA toksikologije, pitanje nacionalne sigurnosti ili pitanje financijsko-forenzičkog računovostva - dođite studirati na Sveučilište u Splitu – zaključio je prof. dr. sc. Dragan Primorac.