SEA-EU alijansa obilježila svoj dan

Više od pedeset sudionika sudjelovalo je na slavlju SEA-EU dana koji se održao 22. lipnja 2022. godine u organizaciji Sveučilišta u Cadizu.

Događaj su podržali rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Gdansku prof.dr.sc. Piotr Stepnowski i prorektorice Sveučilišta u Malti, prof.dr.sc. Tanya Sammut-Bonnici, prorektorica za strategiju i poduzetništvo.

SEA-EU Dan je otvorio rektor Sveučilišta u Cadizu prof.dr.sc. Francisco Piniella Corbachoû, nakon čega su okupljene pozdravili i rektori ostalih prisutnih sveučilišta kao i generalni koordinator alijanse prof.dr.sc. Fidel Echevarría.Virtualno su SEA-EU dan proslavili i predstavnici svih ostalih SEA-EU sveučilišta. Pri tome su se predstavile najznačajnije teme koje su obilježile rad alijanse u posljednje tri godine: Oceanographic istraživački brod koji je plovio od Gdanska, preko Kiela i Bresta do Cadiza i čiji je ulazak u luku Cadiz svečano proslavljen dan prije, suradnja s pridruženim partnerima kroz projekte i financiranja doktoranada, mogućnosti za ljetne istraživačke prakse i združena komentorstva za diplomske radove, Research Excellence i Marine Data Literacy online programi koji su kreirani unutar alijanse, svi događaji koji su održani u svrhu podizanja brojeva mobilnosti – bilo da je riječ o intenzivnim tečajevima, Staff Weekovima i drugim aktivnostima, Research potential database – baza u kojoj se trenutno nalazi preko 360 istraživačkih skupina unutar alijanse, zajedno s preko 60 infrastrukturnih jedinica stavljenih na raspolaganje istraživačima u alijansi. Nakon toga, predstavile su se aktivnosti koje su kreirane u svrhu poticanja višejezičnosti – lista svih dostupnih kreiranih tečajeva i Tandem inicijativa, aktivnosti razvoja združenih studija, Centar za društveno-korisno učenje, volonterske aktivnosti, rad i uloga studenta u alijansi, humanitarna utrka koja se organizirala dvije godine za redom itd.

Posebno su predstavljena i dva opservatorija koja djeluju unutar alijanse: Opservatorij za održivi plavi rast te Opservatorij za migracije i ljudska prava. U posljednjem dijelu prezentacija predstavljeni su projekti proizašli iz SEA-EU suradnje, reREArchEU projekt i SEA-EU DOC projekt te budućnost alijanse i nova partnerska sveučilišta koja se priključuj alijansi u sljedećoj fazi provedbe.

Sveučilište u Splitu su predstavili:

  • Prof.dr.sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu
  • Prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica Sveučilišta u Splitu i voditeljica radnog paketa 5 – aktivnosti komentorstva i praksi, zajedno s Research Excellence programom
  • Snježana Veršić, Ured za međunarodnu suradnju – prezentacija Erasmus praksi
  • Roko Glavinović, studentski predstavnik u alijansi -  prezentacija uloge studenata
  • Izv.prof.dr.sc. Ivana Bilić – predstavljanje SEA-EU Centra za društveno-korisno učenje
  • Prof.dr.sc. Srećko Goić, prof.dr.sc. Maja Fredotović i izv.prof.dr.sc. Slađana Pavlinović Mršić – predstavljanje SEA-EU Opservatorija za plavi održivi rast

 

Nakon svečanosti obilježavanja SEA-EU dana, upriličen je okrugli stol s predstavnicima drugih alijansi na temu: „European University Alliances: Different approaches to a shared goal“. Osim SEA-EU alijanse, na okruglom stolu su sudjelovali i predstavnici UNICE alijanse, EU-CONEXUS alijanse, FILMEU alijanse te YUFE alijanse.