U Sveučilišnoj galeriji traje MEĐUNARODNA IZLOŽBA GRAFIKA I KNJIGA UMJETNIKA  - GraficaRi

MEĐUNARODNA IZLOŽBA GRAFIKA I KNJIGA UMJETNIKA  - GraficaRi otvorena je u četvrtak, 23. lipnja u Sveučilišnoj galeriji, a riječ je nastavku umjetničke  suradnje s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Katedre za grafiku.

Nakon uspješnog predstavljanja u gradu domaćina Rijeci, izložba u Split donosi bogat prikaz najboljih  likovnih ostvarenja studenata i mladih umjetnika u području suvremene grafike u Hrvatskoj i inozemstvu. Ova natječajna međunarodna izložba nastala je s namjerom povezivanja studenata, mladih grafičara, bivših studenata Akademije (Alumnija) iz Hrvatske i inozemstva, a natječaj i izložba pokrenuti su inicijativom triju grafičarki, Ivane Bajcer i Dajane Radoš - asistentica na Katedri za grafiku na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i umjetnice Sunčane Simichen, u organizaciji Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke uz potporu Sveučilišta u Rijeci i Primorsko – goranske županije.

Na otvorenju izložbe Dajana Radoš istaknula je da je na natječaj došlo čak 650 radova različitih tehnika i umjetničkih knjiga, od čega je odabrano 111 od čega je pola studentskih,a pola radova mladih umjetnika. Na izložbi sudjeluju umjetnici iz 30 zemalja.

Ivana Bajcer istaknula je da jebila velika čast imati priliku birati između svih tih radova, ali da im je ovaj natječaj i otkrio neke inovativne pristupe poznatim tehnikama i naučio ih nešto novo. Zahvalila se umjetnicima koji izlažu te Sveučilišnoj galeriji u Splitu i njenoj voditeljici Heleni Trze Jakelić na fantastičnoj organizaciji.

Dekan Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Edvin Dragičević, otvorio je izložbu pri tome iskazavši veliko zadovoljstvo što splitska publika ima priliku vidjeti ovaj grafički dragulj uz nadu je je ovo tek početak duge i plododnosne suradnje.

Izložba ostaje otvorena do 15.7.2022., a može se razgledati od ponedjeljka do petka u radnom vremenu od 9 do 12 i od 17 do 20 sati.