ZAŠTO STUDIRATI NA FAKULTETU GRAĐEVINARSTVA, ARHITEKTURE I GEODEZIJE SVEUČILIŠTA U SPLITU?

S pogledom na Split 3, taj grad u gradu, to mjesto urbanističke demokracije, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu čak i svojom lokacijom pripada u sam vrh arhitektonske misli.

O FAKULTETU GRAĐEVINARSTVA, ARHITEKTURE I GEODEZIJE SVEUČILIŠTA U SPLITU

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu (FGAG) visokoškolska je ustanova koja s radom započinje u jesen 1971. godine kao Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu - Odjel u Splitu. Samostalan rad počinje početkom 1977. godine, a samostalnom organizacijom u visokoškolskom obrazovanju i znanstveno-istraživačkom radu postaje u srpnju 1991. godine kada se odvaja od Građevinskog instituta. Tijekom ovih 50 godina ustanova se razvija u Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije sa 7 studijskih programa preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija.

Foto: studenti FGAG-a na gradilištu Pelješkog mosta.

STUDIJSKI PROGRAMI:

Studijski program Građevinarstvo

Preddiplomski sveučilišni studij Građevinarstvo

Preddiplomski sveučilišni studij Građevinarstvo izvodi se u cijelosti na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu i traje tri akademske godine (šest semestara).

Završetkom preddiplomskog sveučilišnog studija Građevinarstvo stječe se akademski naziv sveučilišni prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka građevinarstva.

 

Diplomski sveučilišni studij Građevinarstvo

Diplomski sveučilišni studij Građevinarstvo izvodi se u cijelosti na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu i traje dvije akademske godine (četiri semestra).

Završetkom diplomskog sveučilišnog studija Građevinarstvo stječe se akademski naziv magistar/magistra inženjer/inženjerka građevinarstva.

Diplomski sveučilišni studij Građevinarstvo izvodi se u četiri smjera:

  • Opći smjer
  • Modeliranje konstrukcija
  • Konstrukcije
  • Hidrotehnika

Poslijediplomski (doktorski) sveučilišni studij Građevinarstvo

Poslijediplomski (doktorski) sveučilišni studij Građevinarstvo izvodi se u cijelosti na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

Završetkom poslijediplomskog sveučilišnog studija Građevinarstvo stječe se akademski naziv doktor/doktorica tehničkih znanosti.

 

Preddiplomski stručni studij Građevinarstvo

Preddiplomski stručni studij Građevinarstvo izvodi se u cijelosti na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu i traje tri akademske godine (šest semestara).

Završetkom preddiplomskog stručnog studija Građevinarstvo stječe se stručni naziv stručni prvostupnik/prvostupnica (baccalareus/baccalaurea) inženjer/inženjerka građevinarstva.

 

Studijski program Arhitektura i urbanizam

Preddiplomski sveučilišni studij Arhitektura i urbanizam

Preddiplomski sveučilišni studij Arhitektura izvodi se u cijelosti na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, uz sudjelovanje nastavnika Fakulteta kao i nastavnika drugih visokih učilišta Sveučilišta u Splitu, sveučilišta u Republici Hrvatskoj te inozemnih gostujućih sveučilišnih nastavnika i traje tri akademske godine (šest semestara).

Završetkom preddiplomskog sveučilišnog studija Arhitektura stječe se akademski naziv sveučilišni prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka arhitekture.

 

Diplomski sveučilišni studij Arhitektura i urbanizam

Diplomski sveučilišni studij Arhitektura izvodi se u cijelosti na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, uz sudjelovanje nastavnika Fakulteta kao i nastavnika drugih visokih učilišta Sveučilišta u Splitu, sveučilišta u Republici Hrvatskoj te inozemnih gostujućih sveučilišnih nastavnika, i traje dvije akademske godine (četiri semestra).

Završetkom diplomskog sveučilišnog studija Arhitektura stječe se akademski naziv magistar/magistra inženjer/inženjerka arhitekture.

Studijski program Geodezija i geoinformatika

Preddiplomski sveučilišni studij Geodezija i geoinformatika izvodi se u cijelosti na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije, Sveučilište u Splitu i traje tri akademske godine (šest semestara). Završetkom preddiplomskog sveučilišnog studija Geodezija i geoinformatika stječe se akademski naziv sveučilišni prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka geodezije i geoinformatike.

 

Ljetna škola

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu organizira ljetnu školu na engleskom jeziku koja se sastoji od različitih programa iz područja građevinarstva, arhitekture i geodezije.

Cilj ljetne škole je omogućiti studentima i mladim stručnjacima iz raznih zemalja iskustvo multikulturalnog i interdisciplinarnog učenja na jednom od programa te mogućnost uspostavljanja suradnje s ostalim polaznicima škole i predavačima.

 

ZAŠTO BAŠ FAKULTET GRAĐEVINARSTVA, ARHITEKTURE I GEODEZIJE SVEUČILIŠTA U SPLITU

- Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije dio je obitelji Sveučilišta u Splitu koje je prema Times Higher Education 2021, zauzelo 801.-1000. mjesto na svjetskoj rang listi sveučilišta te je po prvi put rangirano u 10 od 17 ciljeva održivog razvoja kao jedino sveučilište u RH što ga svrstava u 4% najboljih na svijetu.

- Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije provodi Projekt INFRA – implementacija suvremene znanstveno istraživačke infrastrukture na FGAG do pametne specijalizacije u zelenoj i energetski učinkovitoj gradnji, kroz koji je izgrađeno i opremljeno 11 istraživačkih laboratorija.

- Fakultet provodi niz projekata Hrvatske zaklade za znanost kao i projekte prekogranične suradnje - Interreg 

- Na FGAG-u se provodi i projekt Europskog socijalnog fonda PRAG - PRvi korAk u karijeri koji se odnosi na poslove budućnosti u graditeljstvu, unapređenje postojećih, razvoj novih te provedbu stručnih praksi na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.

- Studenti FGAG-a sudjeluju u nizu kreativnih projekata, primjerice idejno rješenje preuređenja kluba Kocke u Domu Mladih prema koncepciji temeljenoj na vlastitom izboru glazbe, zatim idejno rješenje preuređenja Fotokluba Split ili izložba radova „Arhitektura i Urbanizam“ u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac i mnogi drugi…

- Na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije možete sudjelovati u međunarodnim radionicama. Neke od njih su: arhitektonska radionica "SYMMETRIES" u organizaciji ORIS KUĆE arhitekture na kojoj su sudjelovali studenti i nastavnici ETSA Madrid te FGAG Split, zatim Međunarodna studentska radionica „Little Croatia“ održana u Krakowu čija je tema bila ponuditi najbolje krajobrazno-urbanističko rješenje tematskog parka naziva „Mala Hrvatska“ te radionica i natjecanje pod nazivom „Mostovi od špageta 2018“ u organizaciji Studentskog zbora FGAG-a a u  suradnji s Udrugom SGFOS i Studentskim zborom Građevinskog fakulteta iz Osijeka.

- Na FGAG-u se redovito provodi terenska nastava a nekolicinu možete vidjeti putem sljedećih poveznica: Karlovac - Zagreb - Petrinja, dolina NeretveDalmatia Tower, posjet gradilištu Pelješkog mosta

- Od 1988. godine FGAG izdaje međunarodni znanstveni časopis International Journal for Engineering Modelling.

- FGAG ima sklopljene brojne bilateralne sporazume o suradnji u području znanstvenih i stručnih projekata te razmjene studenata i nastavnog osoblja te kao i ostale sastavnice Sveučilišta u Splitu sudjeluje u provođenju aktivnosti ERASMUS + programa.

- FGAG je prepoznatljiv po svojim visokim standardima u znanstveno-istraživačkom, nastavnom i umjetničkom radu te utjecaju na tehnološki i kulturološki razvitak društva.

- Znanja i vještine stečene na FGAG-u pružaju studentima mogućnost izgradnje karijere kako u svom rodnom gradu tako i u ostatku svijeta kroz spektar zanimanja neophodnih za razvoj društva u kojem živimo. 

Još puno toga čeka vas na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije​ Sveučilišta u Splitu!

 

Za više informacija posjetite www.gradst.unist.hr ili se slobodno obratite referadi FGAG-a na mail: referada@gradst.hr ili broj telefona: (021) 303-303

Vidimo se na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu!

 

Foto: naslovna Zoran Alajbeg / arhiva FGAG-a